Svijet
StoryEditor

Holcim najavio početak pregovora sa sindikatima

17. Prosinac 2012.

Švicarski proizvođač cementa Holcim najavio je u ponedjeljak da će ubilježiti 510 milijuna švicarskih franaka rashoda u sklopu ubrzanog preustroja koji bi mu trebao pomoći da lakše prebrodi razdoblje slabih građevinskih aktivnosti u Europi.

Drugi po veličini proizvođač cementa u svijetu najavio je u svibnju program smanjenja troškova i poboljšanja učinkovitosti, koji je većim dijelom trebao biti proveden iduće godine a trebao ga je stajati 200 milijuna franaka. U ponedjeljak su najavili da su odlučili ubrzati planirani preustroj i da će već u četvrtom tromjesečju 2012. ubilježiti 100 milijuna franaka troškova, povrh 58 milijuna već ubilježenih u prvih devet mjeseci ove godine.

Također su najavili početak pregovora sa sindikatima o neobjavljenom broju otkaza. Glasnogovornik je odbio dati daljnje pojedinosti, ukazujući na pokrenute konzultacije u više zemalja. Industriju cementa pogađa smanjena potrošnja na infrastrukturne radove, zbog mjera štednje europskih vlada, osobito u zemljama južne Europe, koje su se našle u žarištu dužničke krize u eurozoni.

Holcima i njegove konkurente poput Lafargea, HeidelbergCementa i Cemexa teško pogađa i nagli skok cijena električne energije, ugljena i nafte, koji pokušavaju prebaciti na leđa kupaca kroz povećanje cijena svojih proizvoda.

26. travanj 2024 05:08