Svijet
StoryEditor

Irski BDP u 2015. porastao za ‘dramatičnih‘ 26.3 posto

13. Srpanj 2016.

Irski Središnji statistički ured (CSO) javlja da je tamošnji BDP u 2015. godini porastao za "dramatičnih" 26.3 posto, revidirajući prijašnju procjenu rasta od 7.8 posto.

Ispravljeni podaci, najsnažniji u irskoj povijesti, reflektiraju neto porast izvoza od 102 posto, ali i jedinstvene jednokratne faktore kakvi su "korporativna inverzija". Riječ je o praksi u kojoj kompanije mijenjaju svoje prebivalište kako bi plaćale manje poreze, ali istovremeno većinu svojih operacija zadržavaju u izvornoj zemlji s većim poreznim opterećenjem. Reuters podsjeća da je Irska u posljednjim godinama bila i ostala omiljeno odredište za takvu vrstu financijskog inženjeringa zbog čega već dugo trpi kritiku izvršnih i zakonodavnih tijela EU.

Multinacionalne kompanije moraju plaćati poreze tamo gdje ostvaruju dobit

- Ono što se ovdje događa je uključivanje čitavih bilanci kompanija koje se premještaju u Irsku iz nekog drugog mjesta u naše kapitalne dionice ili našu međunarodnu poziciju za investicije - pojasnio je kretanje BDP-a Michael Connolly, viši statističar CSO-a i dodao da zapanjujući rast ima zanemariv učinak na dohotke ili zaposlenost.

19. travanj 2024 11:39