Svijet
StoryEditor

FOTO: Kaos u Kairu

13. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Na trgu Tahrir u egipatskom glavnom gradu Kairu izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno 110 osoba. Sukobi su izbili između pobornika i protivnika Muslimanske braće.

Pobornici su prosvjedovali kako bi se ponovilo suđenje visokim dužnosnicima iz vremena vladavine predsjednika Mubaraka, a istovremeno su liberali, protivnici Muslimanske braće prosvjedima tražili pravedan Ustav koji će se jednako odnositi na sve Egipćane.

Ustavno vijeće, u kojem većinu čine islamisti, u srijedu je obznanilo djelomičan ustav kojeg su liberali, sekularisti i protivnici Muslimanske braće odmah prozvali nepravednim. Iz tog su se razloga uputili prema trgu Tahrir. ‘Želimo Ustav koji predstavljati sve Egipćane, a ne samo islamiste‘, rekao je jedan 26-godišnji prosvjednik upozoravajući i na činjenicu kako novi Ustav zanemaruje prava žena.

U isto su se vrijeme na trgu našli i prosvjednici koji su reagirali na sudsku presudu 24 visoka dužnosnika iz Mubarakove ere. ‘Sloboda! Pravda!‘, izvikivali su islamisti. Uskoro su se podigle tenzije između ove dvije skupine, te su izbili sukobi u kojima je ozlijeđeno 110 osoba.Jučer je egipatski predsjednik Mohamed Morsi rekao kako država propustiti kazniti ‘kriminalce koji su kvarili ovu naciju i one koji su ometali razvoj zemlje‘. Dodao je i kako je ‘Egipat oaza dobra i sigurnosti i ljudi će se uskoro izdići iz pada u kojem su već desetljećima‘.

04. ožujak 2024 10:08