Svijet
StoryEditor

Kickstarter traži nove ambiciozne projekte

19. Travanj 2017.

Na crowdfunding platformi Kickstarter već neko vrijeme su u trendu gadgeti, igre i razni šaljivi proizvodi. Dok svi od njih izgledaju zabavno i obećavajuće, Kickstarter želi vidjeti veće kampanje s mnogo više kreativnog i inovativnog razmišljanja nego što je to do sada bio slučaj. Na crowdfunding stranici objavljen je poziv projektima čiji je fokus na inovativnom dizajnu i revolucionarnoj tehnologiji, prenosi portal Engadget.

Najbolji primjer za takvu kategoriju je kampanja LightSail, pod vodstvom Billa Nyea, koja je dovela u život solarni jedrenjak astronoma Carla Sagana, te Oculus kacigu za prikazivanje virtualne stvarnosti.

>>>Pročitajte ili preuzmite prvi cjeloviti vodič za crowdfunding na hrvatskom jeziku

Oculus je sakupio impresivna 2.4 milijuna dolara na platformi, a pridobili su i pažnju Facebooka koji je kupio Oculus za dvije milijarde dolara. Osim toga, podvodni dron OpenROV je prikupio više od 800 tisuća dolara na platformi.

Uz tehnologiju koja pomiče granice, Kickstarterov tim je u potrazi za kampanjama koje rade na razvoju alata za pomoć oživljavanju tuđih projekata. Jedan od takvih primjera je elektronska ploča koju je razvila fitma Particle, a služi pojedincima da sami stvore uređaje za IoT (internet of things). Drugi primjer je Instrument 1, razvijen od strane kompanije Artiphon koji funkcionira kao nekoliko vrsta glazbenih dokumenata.

>>>Crowdfunding STEM revolucije u hrvatskim školama koje ‘ne mogu čekati kurikularnu reformu’

Tražene su i kampanje čije proizvode odlikuje avangardni dizajn, za što bi najbolji primjer bila Lumosova biciklistička kaciga i moderna lampa nazvana Lumio.

Kickstarter je odlučio objaviti poziv inspiriran pozivom kojeg je Y Combinator, američki poslovni akcelerator, uputio startupima.

>>>Crowdfunding u 2016. – od 49 projekata novac prikupilo tek 12

Postavljenim zahtjevima Kickstarter održava svoje obećanje da će podržavati umjetnost i kreativnost kao javna dobra, a to je i jedan od razloga zbog kojeg su prošle godine organizirali STEM događanje namijenjeno djeci. Svakom projektu koji se uklapa u tražene kategorije Kickstarter će pristupiti odnosnom jedan na jedan kako bi kampanja prošla što uspješnije.

20. travanj 2024 06:37