Svijet
StoryEditor

Kina zabilježila najniži rast u posljednje 24 godine

21. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Peking tvrdi kako su ekonomski rezultati Kine u 2014. godini ‘nova normala‘.

Kineska ekonomija je u 2014. godini zabilježila rast od svega 7,4 posto, što nije zadovoljilo službena predviđanja. Rast te azijske ekonomske supersile najniži je u posljednje 24 godine.

Krajem prošle godine kineske su vlasti iznijele predviđanje da će rast iznositi 7,5 posto. Ovo je, također, prvi put u 16 godina da se kineska predviđanja nisu obistinila.

- Kina je ušla u razdoblje normalnog ekonomskog rasta. To znači da prolazimo kroz strukturalne prilagodbe, koje stabilno napreduju. – izjavio je Li Baodong, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova.

Stručnjaci, međutim, naglašavaju da ne bi trebalo zaboraviti ulogu rastućeg zaduživanja Kine, slabo i nepredvidivo tržište nekretnina te pad domaće potražnje.

- Među brojnim problemima, najveći su slaba domaća potražnja te prekapacitiranost. Osim toga, globalna ekonomija ne doživljava najbolje dane, što utječe na izvoz. Budućnost će donijeti daljnje usporavanje. – objašnjava Chenggang Xu, profesor na Sveučilištu Hong Kong.

MMF je za 2015. godinu predvidio dalji pad rasta te sugerirao kako bi rast mogao pasti ispod sedam posto. Podaci o kineskoj ekonomiji poklopili su se s MMF-ovom revizijom predviđanja globalnog ekonomskog rasta. Naime, predviđeni rast gospodarstva globalno pao je sa inicijalnih 3,8 posto na 3,5 posto.

18. travanj 2024 05:32