Svijet
StoryEditor

Koje poslovne prilike Hrvatska nudi investitorima iz Koreje?

04. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Imajući u vidu velike gospodarske potencijale koji postoje između Republike Hrvatske i Republike Koreje, Agencija za investicije i konkurentnost zajedno s KOTRA-om (Korea Trade Investment Promotion Agency) organizirala je jučer Hrvatski investicijski Forum u Seoulu.

Forum je okupio 60-ak zainteresiranih korejskih investitora, redom multinacionalnih kompanija poput Daewoo-a, Samsunga, Hyndai Engineering-a i KOSPO-a.

Mogućnosti za investiranje, konkurentnost Republike Hrvatske, trenutno investicijsko okruženje, ali i nove prilike koje Hrvatska nudi investitorima bile su glavne teme Foruma.

Generalni direktor odjela za podršku investicija u prekomorskim zemljama KOTRA-e HUH Byunghee otvorio je sam Forum i još jednom naglasio veliki potencijal suradnje, ali i zanimanje korejskih investitora za poslovanjem u Hrvatskoj.

Zamjenik ministra gospodarstva, Alen Leverić predstavio je zakonski okvir zajedno s investicijskim okruženjem Republike Hrvatske i naglasio još jednom aktivnosti i mjere kojima Hrvatska nastoji povećati svoju konkurentnost u odnosu na zemlje u regiji, a što je potvrdilo i posljednje izvješće Svjetske banke – Doing Business 2015.

„Također, važna stavka su i snažne potpore države stranim izravnim ulaganjima, kao i potreba osnivanja operativnih skupina za važne projekte“, rekao je Leverić.

Nadalje, istaknuo je i Industrijsku strategiju kao ključni strateški dokument koji jasno dokazuje kolika se pažnja pridodaje proizvodnji u Republici Hrvatskoj, prilikom čega se posebno osvrnuo na sektore automobilske industrije, proizvodnje opreme i strojeva, proizvodnje hrane, proizvodnje elektroničkih proizvoda, ICT sektor i energetiku.

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost poseban je naglasak stavio na predstavljanje investicijskih mogućnosti u sektore turizma, energetike, autoindustrije i naravno ICT-a – sektore s najvećim potencijalom suradnje.

„Izuzetno mi je drago što smo našim partnerima KOTRA-om Hrvatska i KOTRA-om Seoul uspjeli organizirati ovako značajan događaj za Republiku Hrvatsku u jednoj od najrazvijenijih zemalja u gospodarskom smislu i što smo okupili ovako respektabilan broj zainteresiranih investitora. Siguran sam da će uslijediti i nastavak zajedničke suradnje koja će u konačnici rezultirati korejskim investicijama u Republici Hrvatskoj“, izjavio je ravnatelj Agencije, Damir Novinić.

Hrvatski investicijski forum u Republici Koreji nastavak je već započetih vrlo dobrih odnosa između dvije zemlje, a u proteklih godinu dana Agencija je organizirala već nekoliko susreta s korejskim kompanijama. Jedan od njih bio je Korejsko - hrvatski poslovni forum, održan u Zagrebu u listopadu 2013. godine, a na kojem su također, sudjelovali predstavnici vodećih korejskih kompanija poput Samsunga, Daewoo International-a, Hyundai Engineering-a, CJ Food Europe-a i sl.

Iako su do sada korejske kompanije iskazivale interes uglavnom za investiranjem u sektore energetike i logistike, u posljednje vrijeme bilježi se znatan porast interesa i za investiranje u druge sektore s naglaskom na turizam i proizvodnju.

Inače, Južna Koreja prema svom BDP-u ima jedanaesto najsnažnije gospodarstvo u svijetu, odnosno, na svjetskoj razini drži i prvo mjesto u proizvodnji poluvodiča i TFT-LCD-a, drugo mjesto u brodogradnji, četvrto u proizvodnji elektronike te je peti proizvođač automobila. Koreja je prošle godine ostvarila 560 milijardi USD izvoza te 516 milijardi USD uvoza.

29. travanj 2024 15:33