Svijet
StoryEditor

Kremlj odbacuje bilo kakvu umiješanost u kibernetički napad na Yahoo

16. Ožujak 2017.

Kremlj je odbacio u četvrtak bilo kakvu rusku umiješanost u veliki kibernetički napad na američku multinacionalnu tvrtku Yahoo, za koji su američke vlasti optužile dvojicu pripadnika  ruske Savezne službe sigurnosti (FSB).

>>>Hakeri napali Yahoo i ukrali podatke 500 milijuna korisnika

- Nemoguće je da je ruska administracija, uključujući FSB, službeno umiješana u nezakonitosti u kibernetičkom prostoru, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija je uvijek željela, i to je pokazala na više razina, surađivati u borbi protiv kibernetičkog kriminala kako bi se zajamčila sigurnost kibernetičkog prostora, istaknuo je.

Optuženi hakeri 

Američke vlasti optužile su u srijedu četiri osobe, od kojih dva člana FSB-a - Dmitrija Dokučajeva i Igora Suščina, i dva hakera za veliki kibernetički napad na Yahoo 2014. u kojemu je provaljeno u najmanje 500 milijuna korisničkih računa, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Jedan od optuženih hakera, Karim Baratov, uhićen je u utorak u Kanadi. Dio medija pisao je da on posjeduje dvojno kanadsko-kazahstansko državljanstvo, ali je u četvrtak kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da on "više nije državljanin Kazahstana".

Rus Aleksej Belan, kojega su također optužile američke vlasti, već je bio na njihovom popisu najtraženijih hakera kriminalaca u SAD-u nakon što je okrivljen za slične stvari 2012. i 2013.

24. svibanj 2024 21:06