Svijet
StoryEditor

Milanović i Janša potpisali Memorandum

11. Ožujak 2013.

Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su u ponedjeljak u Mokricama Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Slovenska delegacija je stigla s dva automobila i bez rotirki, javljaju 24sata. Hrvatska delegacija je stigla s ukupno devet automobila i to pod rotirkama. U šest automobila bili su dužnosnici, a u tri osiguranje.

Nakon jednosatnih razgovora pred velikim brojem hrvatskih i slovenskih novinara, kao i novinara stranih medijskih kuća, dvojica su premijera stavila potpis na dokument u kojem se kaže da će se čim prije pokušati naći sveobuhvatno rješenje za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

Hrvatska vlada osigurat će da se tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji stave u zastoj, te da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje Ljubljanske banke, a Slovenija se obvezuje odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju RH EU.

Pristupni ugovor po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji trebao bi biti ratificiran do kraja ožujka. Memorandum su Milanović i Janša potpisali na engleskom jeziku a odmah nakon potpisivanja održat će konferenciju za novinare.

Nakon potpisivanja memoranduma održana je konferencija za novinare. ‘Mene ovo mjesto podsjeća na rano djetinjstvo, jer sam rođen dvadesetak kilometara odavde. Tada nije bilo granice, znali smo otprilike gdje je‘, ispričao je Milanović. Nada se da za dvije pol god ove granice neće biti. ‘Nije tada razmišljao da će radit ovo. Došli smo do rješenja koje tražilo malo dobre volje‘, rekao je hrvatski premijer. Nije imao potrebu detaljnije komentirati memorandum jer je, kako kaže, memorandum danima dostupan javnosti.

Janša je rekao da nema mogućnosti da se ratifikacija izjalovi, ni u slučaju da se se vlada raspusti prije potpisivanja ugovora.

26. travanj 2024 18:13