Svijet
StoryEditor

Milardović: Clinton ili Trump, Hrvatskoj je svejedno - SAD i dalje ostaje prisutna na Balkanu

09. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Izbor Donalda Trumpa za mjesto predsjednika SAD-a neće u geopolitičkom smislu značiti bitna odstupanja od dosadašnje politike koju je je SAD primjenjivao na Balkanu. U tom kontekstu valja promatrati i pitanje Daytona, koje je, kolokvijalno rečeno, "dijete" Clintonove administracije.

Iako je znatan dio Amerikanaca šokiran pobjedom Donalda Trumpa na izborima, njegov izbor za mjesto predsjednika SAD-a, u politološkom se smislu, može nazvati antisistemskom reakcijom drugog dijela američkog biračkog tijela koje je nezadovoljno establishmentom i sustavom te demokratske zemlje.

- Pa ipak, i Trump i Clinton predstavnici su elite SAD-a i oboje su predstavnici krupnog kapitala - pojašnjava politolog Anđelko Milardović sa Instituta za Europske i Globalizacijske Studije.

- Govorimo o čovjeku koji je izbjegavao plaćati poreze, ženama s pozicije moći zavlačio ruke u gaćice, govorio kako će podignuti zid između SAD-a i Meksika, ima oskudan vokabular, populističku retoriku, pa čak je bio spreman inscenirati pokušaj atentata, ja bih rekao organiziranog samoubojstva iz zasjede u kampanji koja je doista izgledala kao da je s Balkana - kaže Milardović. Vezano uz Hrvatsku Milardović ističe kako, bez obzira tko je predsjednik, jer u vanjskopolitičkim pitanjima, on nema potpunu autonomiju odlučivanja, SAD ostaje prisutan na Balkanu. To se prije svega odnosi na susjednu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski sporazum, koji je, doduše, "dijete" Clintonove administracije, ali to će pitanje Amerikanci rješavati sukladno procesima na terenu, pojašnjava.

- Pitanje Daytona vrlo je kompleksno, a okolnosti su se znatno promijenile od vremena kada je sporazum potpisan. Tada su Amerikanci imali apsolutni utjecaj, no sada su Rusi ojačali, tu je i Milorad Dodik. Mala bara puno krokodila, jer u toj igri su i Amerikanci i Rusi, kao i Bošnjaci pod kapom Turske i Erdogana- slikovito pojašnjava situaciju u BiH, Milardović. Jedno je sigurno, Europska Unija neće biti ta koja će reagirati, dođe li do ozbiljinijih urušavanja pat pozicija u Bosni.

- Srbima i Bošnjacima očito nije u interesu ulazak u EU, jer to ne odgovara njihovim političkim pokroviteljima, Turskoj i Rusiji, koje su, kada je u pitanju područje Balkana, postigli interesnu sinergiju, rezultate koje smo osjetili i mi - dodaje.

To što je na čelu SAD-a republikanac, garancija je samo konzervativnog svjetonazora, ali tek treba vidjeti tko će biti državni tajnik, tko će voditi vanjsku politiku, tko će biti na čelu američkih obavještajnih službi.

- U tom kontekstu, Donald Trump je velika nepoznanica, jer, iako je nedavno rekao kako će poštivati sve nacije, ne zna se kakvu će vanjsku politiku voditi- dodaje Milardović.

 

29. travanj 2024 04:33