Svijet
StoryEditor

Njemačka se priprema za trgovinski okršaj s Trumpom

24. Siječanj 2017.

Nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povuče iz Transpacifičkog partnerstva, (TPP), medijima se obratio ministar ekonomije Njemačke, Sigmar Gabriel. Poručio je Trumpu da mora prihvatiti kako ekonomija SAD-a često nije konkurentna, a kako njemačka - upravo to jest!

>>>Njemački odgovor Trumpovim prijetnjama BMW-u: Slabljenjem drugih nećete postati snažniji

Njemačka s negodovanjem prati izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o tome kako je trgovinska politika Kine odgovorna za gubitke milijuna radnih mjesta u njegovoj zemlji. S velikim oprezom očekuje da oštricu kritike Trump usmjeri i prema Njemačkoj, zemlji koja u SAD izvozi 10 posto svojih proizvoda, dok čak 60 odlazi u neke druge zemlje. Gabriel je oštro reagirao i na mogućnost da SAD uvede trošarine u iznosu od 35 posto vrijednosti svakog automobila njemačke proizvodnje, sastavljenog u tvornicama u Meksiku.

>>>Zahvaljujući izvozu Njemačka će dosegnuti rekordan suficit od 310 milijardi dolara

Nakon što je potpisao odluku o povlačenju SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva, koji, inače, okuplja 12 zemalja, Trump je taj potez nazvao velikim činom za američkog radnika.

Ministar financija, Gabriel, postupak američkog predsjednika, pak, nazvao je odličnom prilikom za Njemačku.

- Pokrene li Trump trgovinske ratove s Azijom i Južnom Amerikom, to će otvoriti čitav niz prilika za nas - komentirao je Gabriel.

Gabriel, inače predsjednik SPD-a i izgledni protukandidat Angeli Merkel na idućim izborima, poručio je kako Njemačka mora djelovati samopouzdano, bez straha i servilnosti, prenosi Spiegel.

- Mi smo uspješna, tehnološki napredna, izvozno orijentirana nacija pametnih ljudi i uspješnih kompanija - dodao je njemački ministar ekonomije.

O novim smjernicama trgovinske politike Europske Unije, za Reuters je govorio predsjednik Odbora za trgovinu Europskog parlamenta, Bernd Lange.

- Kina nastoji popuniti ispražnjeno mjesto, (izlaskom SAD-a iz TPP-a), a valjalo bi osnažiti trgovinske odnose sa zemljama koje dijele iste vrijednosti (kao i EU), poput Kanade, Japana i Australije - rekao je Lange.

>>>Na europskom tržištu Njemačka ostvaruje najviše koristi

27. travanj 2024 01:19