Svijet
StoryEditor

Novcem Unije tijekom pet godina otvoreno milijun radnih mjesta

14. Listopad 2016.

Neovisna procjena učinka investicija Europske unije u razdoblju od 2007. do 2013. pokazala je da se europskom novcu, njih 346,5 milijardi eura uloženih u navedenom razdoblju, može zahvaliti milijun novih radnih mjesta (trećina od ukupnih novih radnih mjesta stvorenih u EU tijekom tog razdoblja) i 2,74 eura dodatnog BDP-a za svaki euro investiran u okviru kohezijske politike, odnosno procijenjeni povrat od oko bilijun eura dodatnog BDP-a do 2023. Prema studiji koju je naručila Europska komisija, kohezijska politika EU koristila je ekonomijama svih članica i pomogla im tijekom ekonomski izazovnog razdoblja. Novac je uložen u gotovo 400 tisuća malih i srednjih poduzeća i startupova, a konkretni primjeri trošenja zajedničkog novca uključuju više od sto tisuća radnih mjesta stvorenih u Njemačkoj, jer sam Bog zna da im trebaju, potporu za 21 tisuću startupova u Švedskoj, potporu za nekih 3900 znanstvenih projekata u Mađarskoj i poboljšanje više od 630 kilometara cesta, uglavnom na koridoru TEN-T u Latviji.

Prostor za poboljšanje

Do zaključaka se došlo razgovorom s više od tri tisuće korisnika sredstava i tisuću zaposlenika upravljačkih tijela, kao i putem 530 seminara na kojima su sudjelovali dionici te online ankete u kojoj je sudjelovalo 80 organizacija. Usprkos zvjezdanom uspjehu europskih investicija, procjena je ukazala i na područja u kojima ima prostora za poboljšanje. Unija bi mogla poraditi na jačanju fokusa na ciljeve i rezultate, što je, tvrde u Komisiji, napravljeno u ovom proračunskom razdoblju od 2014. do 2020., uvođenjem konkretnih ciljeva u svakom programu i fokusom na manje tema s velikim potencijalom rasta. Drugi prigovor odnosi se na upotrebu financijskih instrumenata, točnije na manjkavost pravnog okvira i manjak institucijskog iskustva u njihovom korištenju.

Uspješna politika

Aktualno proračunsko razdoblje stoga treba povećati upotrebu tih instrumenata i pojednostavniti pravila koja njima ravnaju. Posljednji prigovor tiče se održiva urbanog razvoja, odnosno neispunjavanja stvarnog potencijala oko 29 milijardi eura utrošenih u tom području. U svrhu ispravljanja tog nedostatka, Komisija u aktualnim projektima uključuje urbane dionike poput lokalnih vlasti, neprofitnih udruga i poslovnih partnera. – Brojke su jasne: kohezijska je politika uspješna. Smatram da je ta politika potrebna i da je trebamo i dalje jačati, čak i nakon 2020. Ta ocjena pridonosi našem razmišljanju o tome kako dodatno povećati učinkovitost i uspješnost politike u razdoblju 2014. – 2020. te nakon toga – izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu.

27. travanj 2024 17:58