Svijet
StoryEditor

Odbačena žalba Juliana Assangea, utemeljitelja WikiLeaksa

11. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Švedski vrhovni sud danas je odbacio žalbu Juliana Assangea, osnivača WiliLeaksa, koji je tražio ukidanje naloga za uhićenje, koji je protiv njega pokrenut zbog optužbi za seksualni napad.

Četrdesettrogodišnji Australac se od srpnja 2012. godine nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga želi ispitati vezano uz optužbe za silovanje i seksualni napad.

Nalog za uhićenje izdan je 2010. godine. Assange negira sve optužbe i strahuje da će, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, sljedeći korak biti izručenje SAD-u, gdje bi protiv njega mogao biti pokrenut postupak zbog otkrivanja američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Vrhovni sud je izjavio kako ne postoji niti jedan argument u korist ukidanja naloga za uhićenje.

Assangeov odvjetnik, Per Samuelson, ovim je riječima izrazio razočarenje odlukom suda:

- Razočarani smo odlukom i kritički nastrojeni prema načinu na koji Vrhovni sud vodi ovaj slučaj. Odluka je donesena prije nego smo dobili mogućnost da iznesemo svoje argumente.

Tužitelji su isprva inzistirali da se ispitivanje izvrši u Švedskoj, ali je u ožujku donesena odluka da se ipak provede u Londonu, nakon čega je Assange u travnju pristao biti ispitan u ekvadorskom veleposlanstvu gdje se trenutno nalazi.

28. travanj 2024 21:51