Svijet
StoryEditor

Peking bi mogao postati domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. jer nitko drugi ne želi

05. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Međunarodni olimpijski odbor će za devet mjeseci izglasati domaćina Zimskih olimpijskih igara za 2022. godinu.

Samo su dva grada u konkurenciji –Peking i Almaty u Kazahstanu. Peking je favorit unatoč brojnim problemima. U svibnju su se natjecala tri grada – Oslo, Peking i Almaty. Oslo je dobio najviše ocjene, odnosno bio je očiti favorit. Na drugom mjestu, što se ocjena tiče, bio je Peking, a na trećem Almaty. Oslo je, međutim, odustao, što Peking čini najizglednijim kandidatom.

Međutim, Peking se mora suočiti s nekoliko problema koje je nemoguće zanemariti. Prije svega, u Pekingu jedva da ima snijega. Prosječna debljina snježnog pokrivača u Yanqingu, predloženoj lokaciji za održavanje skijaških natjecanja, je svega pet centimetara. Usporedbe radi, predložena lokacija od strane Osla može se pohvaliti sa sto centimetara snijega u prosjeku.

Drugi problem je što će se gotovo polovica lokacija za održavanje Igara morati izgraditi, odnosno postojeća infrastruktura nije ni približno dostatna. Na brojnim primjerima je postalo jasno kako takva politika donosi samo gubitke.

Također, do mjesta na kojima će se održavati, primjerice, skijaški skokovi i druga skijaška natjecanja bit će potrebno gotovo tri sata vožnje. Na tim je mjestima svega 600-tinjak hotelskih soba, što znači da će radovi biti potrebni i na tom polju. Na koncu, u Kini nikada nisu održana neka zimska sportska natjecanja, ako izuzmemo neke klizačke discipline.

Peking možda jest favorit, ali daleko je od onoga što Međunarodni olimpijski odbor zapravo želi.

26. travanj 2024 03:16