Svijet
StoryEditor

Piloti KLM-a prijete tužbom zbog usklađivanja mirovina

10. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Sindikat pilota nizozemskog ogranka zrakoplovnog prijevoznika Air France KLM-a poručio je u srijedu da je spreman podići sudsku tužbu protiv kompanije ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi za obnovom pregovora o povećanju mirovina. Peta po veličini zrakoplovna grupa u Europi već se suočila sa štrajkom pilota i kabinskog osoblja u Air Franceu i s prijetnjama štrajkom zaposlenih u zračnim lukama i kabinskog osoblja u nizozemskoj podružnici.

Nizozemsko udruženje pilota zrakoplovnih kompanija, koje zastupa 98 posto KLM-ovih pilota, optužuje KLM za kršenje obveza iz kolektivnog ugovora o usklađivanju mirovina s inflacijom. Sindikatu je odgovoreno da tih 600 milijuna eura trebaju za druga ulaganja.

"Priznajemo da problemi postoje i spremni smo razgovarati", kazao je za Reuters neimenovani dužnosnik sindikata, potvrdivši izvješće lista De Telegraaf. Pregovori ipak mogu početi tek ako KLM povuče "jednostranu" odluku o ukidanju usklađivanja mirovina s inflacijom.

"Trenutno oni žele da mi preuzmemo taj teret i da potom s njima konstruktivno razgovaramo", dodao je sindikalni dužnosnik. Sindikat je dao ultimatum upravi da do petka obnovi mehanizam prilagodbe mirovina za inflaciju.

Niskotarifna konkurencija

Zrakoplovni prijevoznik suočio se sa štrajkovima i nezadovoljstvom zaposlenika u kontekstu nastojanja da smanji troškove kako bi se mogao nositi s konkurencijom niskotarifnih europskih prijevoznika i onih s Bliskog istoka.

Lipanjski štrajk pilota Air Francea stajao je kompaniju 40 milijuna eura, priopćili su iz Air France KLM-a, a mogući sedmodnevni štrajk kabinskog osoblja stajao bi ih 90 milijuna eura.

Sindikalni dužnosnik napominje kako štrajk pilota KLM-a nije u planu.

Prošlog je tjedna kompanija ishodila sudsku zabranu 90-minutnog štrajka nosača prtljage u Niozozemskoj.

Konkurencija se također suočava s izazovima, pa je tako njemačka Lufthansa izvijestila o padu rezervacija zbog napada u Europi a vlasnik British Airwaysa IAG usvojio je manje ambiciozne planove rasta nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

29. travanj 2024 07:53