Svijet
StoryEditor

Podignuta optužnica protiv Miškovića

10. Svibanj 2013.

Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani zločin podiglo je u četvrtak optužnicu protiv vlasnika ‘Delta holdinga‘ i jednog od najpoznatijih i najbogatijih srpskih tajkuna Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i suradnika osumnjičenih za zloporabe prilikom privatizacije cestovnih poduzeća, potvrdio je predstavnik državnog odvjetništva Miljko Radisavljević.

Optužnica tereti Miroslava Miškovića i još 10 njegovih suradnika da su zloporabama i makinacijama oštetili cestovna poduzeća za oko 154 milijuna eura, a državni proračun Srbije za oko 4,3 milijuna eura, objasnio je Radisavljević, dodajući da su optužnicom obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković.

Sin Miroslava Miškovića Marko nalazi se u kućnom pritvoru i pod elektroničkim nadzorom, a državno je odvjetništvo predložilo da Miškoviću i Đuraškoviću sud produlji pritvor u kojemu se već nalaze pet mjeseci jer jer je žalbeni sud odbio žalbe obrane i zahtjev da ih se pusti na slobodu.

Za kaznena djela iz optužnice srbijanski kazneni zakon predviđa do 10 godina zatvora. Prema objašnjenju državnog odvjetništva, šestero Miškovićevih i Đuraškovićevih suradnika optuženo je za pomoć pri zloporabi ovlasti, a dvoje za utaju poreza.

Miroslav Mišković i Đurašković uhićeni su 12. prosinca 2012. godine i osumnjičeni su za milijunske štete prouzročene zloporabama i makinacijama u privatiziranim cestovnim poduzećima.

Miroslav i Marko Mišković saslušavani su prije uhićenja u policji i ministarstvu pravosuđa u svojstvu građana, a policija je nekoliko dana kasnije spriječila Marka Miškovića da privatnim zrakopolovom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela putovnicu.

Miroslav Mišković vlasnik je “Delta holdinga”, poslovnog sustava koji je do 2011. godine imao 25.000 uposlenika i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a sada ima oko 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji. Početkom 2011., Mišković je belgijskoj tvrtki “Delhaize” prodao trgovinski lanac “Delta Maxi” za 932,5 milijuna eura.

Mišković je krajem prošle godine dospio i središte pozornosti medijia i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenog potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju “Delta holdinga” čiji je Mišković vlasnik. Mišković je svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića.

19. travanj 2024 08:05