Svijet
StoryEditor

Pokusna istraživanja novog cjepiva potpuno uništila HIV u 5 pacijenata

26. Veljača 2017.

Najnovija terapija koja kombinira cjepivo i lijek protiv raka pokazala je odlične rezultate kod petoro pacijenata oboljelih od AIDS-a. Virus HIV-a uspješno je suzbijen, pa je njih petoro kući otišlo bez virusa u svojem organizmu.

Pune tri godine liječnici su iskušavali kombinaciju dvaju cjepiva protiv HIV-a i lijeka koji se koristi u liječenju od raka. nakon što su primili terapiju, virus je postao nedetektirajući u 5 od 24 pacijenata, koliko ih ukupno sudjeluje u istraživanju. Imunitetni sustav pacijenata uspješno je suzbio daljnje širenje virusa. Prema izvještajima koje su javnosti poslali znanstvenici, jedan od pacijenata punih 7 mjeseci uopće više ne prima nikakve lijekove, a virusu u njegovom tijelu nema ni traga.

>>>AIDS će biti pod kontrolom do 2030. godine?

- Na dobrom smo putu da razvijemo učinkovitu terapiju koja će biti alternativa postojećoj, antiretroviralnoj terapiji - rekao je jedan od voditelja tima znanstvenika, Beatriz Mothe

Romidepsin, lijek koji se koristi za liječenje raka, pokazao je svojstvo da istjera virus HIV-a iz pojedinih dijelova tkiva pacijenata, gdje virus obitava u stanju mirovanja.

Prema podacima UN-a, više od polovice ukupno zaraženih HIV-om, a ima ih 18 milijuna, uzima antiretroviralnu terapiju, kako bi suzbilo progresiju infekcije. Ti su lijekovi vrlo skupi i imaju neželjene nuspojave.

- Dugoročna rješenja koja ne zahtijevaju da se svaki dan piju lijekovi, pomoglo bi da 37 milijuna ljudi ne bude zarazno - rekao je izvršni direktor Koalicije zagovornika cjepiva protiv AIDS-a.

24. travanj 2024 16:07