Svijet
StoryEditor

Sjedinjene Američke Države pojednostavile izdavanje viza za hrvatske državljane

17. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu proširilo je Program podnošenja zahtjeva za neuseljeničke vize bez razgovora s konzulom za nekoliko kategorija građana

Tako je poručila u ponedjeljak šefica konzularnog odjela Elizabeth Harris na konferenciji za novinare, što je odmah pozdravilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i poručilo da se Hrvatska približava ulasku u američki bezvizni režim.

Program se proširuje na osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina, te na osobe koje obnavljaju svoje još uvijek važeće vize ili vize istekle unutar perioda od 12 do 48 mjeseci, a pripadaju kategorijama poslovnih ili turističkih viza (B1 i B2), tranzitnih ili viza za članove posade (C1 ili C1/D), novinarskih viza (I), studentskih i viza osoba na razmjenama, te vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja.

Osobe na privremenom radu u SAD-u (E, H, L i P vize), te vjerski djelatnici (R vize) mogu se kvalificirati za ovaj program ako je njihova viza još uvijek važeća ili je istekla unutar posljednjih 12 mjeseci.

Građani koji pripadaju ovim kategorijama za izdavanje ili obnavljanje svojih viza više ne trebaju dolaziti u prostorije američke ambasade kod Buzina.

- Želimo potaknuti ljude da koriste ovaj program, jer time olakšavamo i onima koji nisu za njega kvalificirani da manje čekaju na izdavanje svojih viza u našoj ambasadi, rekla je Elizabeth Harris, dodavši kako će ovo proširenje programa posebno koristiti hrvatskim građanima izvan Zagreba koji će svoje zahtjeve za vizama odsad moći podnijeti bez da putovanja iz svojih prebivališta.

Na upit o potpunom ukidanju viza za hrvatske građane, Harris je istaknula da je jedan od potrebnih kriterija za to da se postotak odbijenih hrvatskih viza smanji ispod 3 posto. U 2015. godini on je bio 5,2 posto, a godinu prije toga bio je veći od 6 posto.

Mediji javljaju da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravilo odluku o olakšavanju procesa izdavanja viza za određene kategorije hrvatskih državljana, čime se Hrvatska približila ulasku u američki bezvizni režim.

24. travanj 2024 10:50