Svijet
StoryEditor

Slovenska vlada odustala od povećanja PDV-a

04. Travanj 2014.

Slovenska vlada odustala je od povećanja PDV-a kako bi nadomjestila manjak od 200 milijuna eura u ovogodišnjem proračunu, potvrdila je u petak u parlamentu slovenska premijerka Alenka Bratušek.

 - Mogu reći da povećanje PDV-a nije rješenje koje bih predložila - rekla je Bratušek, govoreći u parlamentu pred raspravu o interpelaciji koju je protiv ministra unutarnjih poslova Gregora Viranta podnijela oporba.

Bratušek je dodala da razlog zašto se odustaje od povećanja PDV-a s 1. svibnja ove godine, s čime su se ranije načelno slagale tri od četiriju stranaka u vladi, nije protivljenje tom potezu koalicijske Virantove Građanske liste (DL) nego želja vlade da nađe primjerenija rješenja za manjak u planiranom proračunu, nakon što je ustavni sud ukinuo zakon o porezu na nekretnine.

 - U koaliciji i vladi ćemo zajedno naći drugačija i bolja rješenja, rješenja koja će više odgovarati gospodarstvu i građanima - rekla je Bratušek.

U Sloveniji tako do daljnjega, unatoč najavama da će od 1. svibnja biti povećane, ostaju važeće stope poreza na dodanu vrijednost koje su zadnji put povišene sredinom prošle godine, i to standardna viša stopa od 22 posto i niža stopa od 9 posto.

Vlada je odluku o povećanju obiju stopa PDV-a povukla s redovne sjednice održane u četvrtak, a mediji koji se pozivaju na izvore u vladi navode da će vlada umjesto toga u roku deset dana donijeti niz drugih mjera za povećanje proračunskih prihoda i smanjivanje rashoda.

Riječ je o nizu ušteda u javnom sektoru, uključujući smanjivanje mase za plaće, smanjenju subvencija za 50 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu te povećanju trošarina na alkoholna pića i duhanske proizvode. Uz to, vlada planira podići porez na promet nekretninama, čime bi proračunski prihodi porasli za 20-30 milijuna eura, a ministarstva bi rezanjem svojih troškova morala uštedjeti dodatnih 50 milijuna eura.

- Popis mogućih mjera za uštede vrlo je dug, a vlada će izabrati one mjere koje neće pogoditi građane - izjavi je za Delo ministar poljoprivrede Dejan Židan, član Socijalnih demokrata (SD).

04. svibanj 2024 00:04