Svijet
StoryEditor

Srbija i MMF sklopili aranžman vrijedan milijardu eura

20. Studeni 2014.

Srbija je s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigla dogovor o trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti vrijednom oko milijardu eura, priopćila je u četvrtak u Beogradu šefica misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova.

Cilj sporazuma je da gospodarski program srbijanske vlade, koji bi provela u suradnji s MMF-om, stvori uvjete za makroekonomsko stabiliziranje, održiv rast gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta u srednjeročnom razdoblju, a do primjene sporazuma neophodno je da ga potvrde uprava i izvršni odbor MMF-a, objasnila je Murgasova na tiskovnoj konferenciji.

Prema riječima srbijanskog ministra financija Dušana Vujovića, aranžman s MMF-om je "povijesni korak" i "izuzetna prilika" jer, kako je istaknuo, u reforme moraju biti uključeni svi, od građana, institucija, javnih poduzeća, države, i svi moraju pridonijeti kako bi se idućih godina mogli očekivati plodovi tih reformi.

"Ovo je temelj za novi gospodarski rast i veću zaposlenost u budućnosti. Već u 2016. i 2017. godini očekujemo rast od 1,5 do dva i više od dva posto", rekao je Vujović.

Ranije danas postizanje sporazuma s MMF-om novinarima je potvrdio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka s europskim povjerenikom za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom.

Vučić je ocijenio da će taj plan srbijanske vlade, kroz sporazum s MMF-om, dobiti potporu diljem svijeta, te da bez gospodarskog plana i programa Srbiji "političke deklaracije ne bi značile ništa".

"Želimo biti gospodarski konkurentna zemlja koja će zarađivati i osiguravati dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vrijeme", ocijenio je Vučić, navodeći stajalište dužnosnika MMF-a da će se poboljšanje osjetiti 2017. godine, ali da on osobno vjeruje kako to može biti već 2016.

Misija MMF-a je u Beogradu, usuglašavajući sporazum, od 4. studenoga imala niz sastanaka s visokim srbijanskim dužnosnicima.

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS), od 2000. godine Srbija je imala šest aranžmana s MMF-om.

20. travanj 2024 13:49