Svijet
StoryEditor

Treba li Srbiji MMF?

23. Kolovoz 2013.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocijenila je da se inflacija u Srbiji kreće silaznom putanjom i prognozirala da bi se u listopadu mogla vraćtiti u ciljane okvire, pišu u petak beogradske Večernje novosti.

Tabaković je za taj list izjavila da su državne devizne rezerve 10,7 milijardi eura, ali je unatoč tome sugerirala novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi trebao dodatno pridonijeti ekonomskoj stabilnosti.

-S obzirom na ranjivost gospodarstva i potrebu za strukturnim promjenama, kretanje deviznog tečaja je izuzetno važno, jer treba pridonijeti gospodarskoj stabilnosti. I to je jedna od stvari zbog kojih je važan aranžman s MMF-om- rekla je guvernerka NBS, ocijenivši devizno tržište u Srbiji stabilnim.

-Devizno tržište je stabilno, ali nam je značajna njihova (MMF-ova) tehnička i savjetodavna pomoć u provođenju strukturnih reformi, koje su preduvjet i jamstvo za stabilnu valutu, nisku inflaciju i održiv gospodarski rast- istaknula je Tabaković, prognozirajući da će inflacija u listopadu biti stabilizirana u prognoziranim okvirima.

-Inflacija je na silaznoj putanji, a do listopada će biti vraćena u ciljane okvire od četiri posto, plus-minus 1,5 postotnog boda- istaknula je Tabaković u intervjuu za Večernje novosti.

Ocijenila je i da su sudionici na financijskom tržištu Srbije prepoznali volju Vlade da unaprijedi trenutnu gospodarsku situaciju u Srbiji i stvori stabilno okruženje za poslovanje i inozemna ulaganja.

19. travanj 2024 14:38