Svijet
StoryEditor

Ukida se roaming u Europskoj uniji od prosinca 2015. godine

03. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Europski parlament izglasao je danas ukidanje roaminga do kraja 2015. godine. Vijest je na svojem Facebook profilu objavio SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.

Na prijedlog Europske komisije iz rujna prošle godine, Europski parlament je danas i službeno izglasao ukidanje roaminga u telekomunikacijama. Sada se direktiva mora usaglasiti ss Europskom komisijom što ne bi trebao biti problem, a roaming bi trebao biti ukinut do prosinca sljedeće godine.

Europska komisija je već ograničila bila maksimalne cijene u roamingu što su hrvatski korisnici osjetili nakon ulaska u Europsku uniju, a ovo će još više smanjiti telefonske račune za korisnike mobitela u inozmestvu. 

Sada je u Europskoj uniji minuta odlaznog poziva koštala 2,27 kuna po minuti, dolaznog 66 lipa, a sms 75 lipa. Cijena megabajta prometa bila je 4,26 kuna, a nakon ove odluke bit će u potpunosti izjednačene s onim u Hrvatskoj i svim ostalim zemljama Europske unije. Europska komisija olakšat će i prelazak između operatera, a ova odluka bi mogla donijeti dodatno smanjenje profita za telekomuncikacije operatere.

29. travanj 2024 12:54