Svijet
StoryEditor

Ukupan izvoz putem turizma lani je u svijetu dostigao 1.500 milijardi dolara!

14. Kolovoz 2015.

Svjetska turistička organizacija-UNWTO objavila je sredinom kolovoza da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, "Milijarda turista, milijarda prilika" kojom želi dodatno skrenuti pažnja na veliki globalni potencijal turizma za društveno-ekonomski razvoj potaknuto i činjenicom da od prošle godine svijetom godišnje putuje više od milijarde turista.

Kao i svake godine Svjetski dan turizma bit će prilika da se više priča o turizmu i njegovoj važnosti za globalnu ekonomiju u kojoj čvrsto drži treću do četvrtu poziciju među svim sektorima s obzirom na prihode, zaposlenost i druge utjecaje. S lanjskih 1,13 milijardi stranih turista ili njih gotovo 5 posto više nego u 2013. koji su putovali preko granica u inozemstvo, izvoz putem turizma prošle je godine u svijetu porastao za 48 milijardi američkih dolara, na 1.245 milijardi dolara ili po UNWTO-ovim obračunima na 937 milijardi eura.

To se odnosi na primitke od stranih posjetitelja odnosno njihovu potrošnju na smještaj, hranu i piće, zabavu, shoping i druge usluge i robu, što je povećanje za 48 milijardi dolara ili 3,7 posto u odnosu na 2013. kada se uzmu u obzir promjene tečaja i inflacija. Kada se tome pridoda 221 milijarda dolara prihoda ostvarenog u međunarodnom prijevozu putnika, ukupan izvoz putem turizma u svijetu je dostigao 1.500 milijardi dolara, procjene su UNWTO-a. Svime time turizam (putovanja i prijevoz) globalnom BDP-u pridonosi sa oko 10 posto te predstavlja 30 posto svjetskog izvoza usluga i 6 posto ukupnog izvoza roba i usluga, a kao izvozna kategorija u svijetu se nalazi iza naftne, kemijske i prehrambene industrije, dok je u mnogim zemljama u razvoju na prvom mjestu.

Upravo te činjenice UNWTO želi potencirati u sklopu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, ali i više od toga smatrajući da je turizma i više od gospodarske snage jer omogućava i povećanje kapaciteta za rješavanje nekih od najvažnijih svjetskih izazova, uključujući društveno-ekonomski rast te razvoj brige za čovjeka, lokalne zajednice i očuvanje okoliša.

- Turizam kao sektor jedan je od najraširenijih u svijetu, vrijedan je izvor sredstava za život za milijune ljudi u različitim dijelovima svijeta, ali i važan faktor za bolje razumijevanje svijeta izvan granica u kojima živimo i prvi korak u izgradnji mira između zajednica i naroda jer svaki put kad putujemo postajemo dio globalnog pokreta koji ima moć upravljanja pozitivnim promjene za naš planet i sve ljude, poručio je u povodu objave teme Svjetskog dana turizma glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

U obilježavanje tog dana diljem svijeta uključuju se brojne turističke zemlje, destinacije, tvrtke, udruženja, organizacije pa i sami turisti, među kojima je i Hrvatska i njezin turistički sektor zajedno s Ministarstvom turizma.

Službena proslava ove je godine predviđena u državi Burkina Faso s pratećom konferencijom.

19. travanj 2024 08:47