Svijet
StoryEditor

Uznemirujuće zlouporabe središnjih banaka

22. Siječanj 2013.

Guverner njemačke središnje banke Bundesbanke izrazio je zabrinutost u vezi prijetnji neovisnosti središnjih banaka, poglavito u Japanu i Mađarskoj, te upozorio kako bi to u konačnici moglo dovesti do snažne politizacije valutnih tečajeva.

- Svjedočimo uznemirujućim zlouporabama, primjerice u Mađarskoj ili u Japanu, gdje se nova vlada u velikoj mjeri upliće u poslove središnje banke, oštro zahtijevajući uvođenje agresivnije monetarne politike - kazao je Jens Weidmann na novogodišnjem prijemu u operateru frankfurtske burze, Deutsche Boerse. Vlade glavnih industrijaliziranih zemalja svijeta još su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća zajamčile neovisnost središnjim bankama kako bi zaustavile dvoznamenkastu inflaciju.

Bundesbanka tradicionalno vrlo budno prati inflacijske rizike. Weidmann je ujedno upozorio da bi vlade utjecajem na monetarnu plitiku mogle i nehotice potaknuti ‘osjetno snažniju politizaciju valutnih tečajeva‘.

- Dosad je međunarodni monetarni sustav odolijevao krizi i izbjegao val devalvacija, a nadam se da će tako i ostati - dodao je Weidmann. Popuštanje monetarne politike koje su poduzele središnje banke niza industrijaliziranih zemalja tijekom krize, ponajprije je imalo za cilj odmrznuti financijska tržišta, ali i sniziti vrijednost njihovih valuta.

Japanska središnja banka BOJ očekivano je danas podigla ciljanu inflaciju na dva posto i time se pokorila zahtjevima nove vlade koja je tražila agresivniju monetarnu politiku kako bi se suzbila deflacija koja treće najveće svjetsko gospodarstvo pogađa već godinama.

Novi japanski premijer ne taji da će nakon skorašnjeg isteka mandata sadašnjeg guvernera za njegova nasljednika imenovati kandidata s kojim dijeli zajednička stajališta. I u Mađarskoj će konzervativni premijer Viktor Orban uskoro imati priliku postaviti novog guvernera banke, a očekuje se da će dolaziti iz redova njegovih saveznika. Lani je tako postavio svoje zagovornike u odbor za monetarnu politiku pri Mađarskoj narodnoj banci koji su nadglasali neovisne članove toga odbora kako bi progurali prijedlog o smanjenju kamatnih stopa unatoč rastućoj inflaciji koja je lani dosegnula 5,7 posto i najviša je u Europskoj uniji.

19. travanj 2024 03:35