Svijet
StoryEditor

Zastupnički dom SAD-a protiv grupnog sakupljanja telefonskih podataka

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Zastupnički dom SAD-a glasao je za ukidanje grupnog sakupljanja telefonskih podataka Amerikanaca od strane Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

S 338 glasova u korist, a svega 88 protiv Freedom Acta, kojeg podupire i Bijela kuća, nedostaje još samo podrška Senata da bi postao zakonom. Taj bi zakon NSA-u omogućio pretraživanje podataka u posjedu telekomunikacijskih kompanija samo u izdvojenim slučajevima. To bi, isto tako, bio kraj grupnom nadzoru podataka, praksi koju je Edward Snowden otkrio 2013. godine.

Oni koju podupiru Freedom Act, a podupiru ga, između ostalog, i civilna scena kao i oni koji zagovaraju pravo na privatnost, tvrde kako predstavlja savršenu kombinaciju zaštite privatnosti i očuvanja nacionalne sigurnosti.

Freedom Act ispravit će neke dijelove Patriot Acta, donesenog nakon napada 11. rujna, a koji istječe 1. lipnja. Naime, NSA-u u tom slučaju više neće biti dozvoljeno sakupljanje podataka kao što su telefonski brojevi, vrijeme i trajanje poziva, e-mailovi i web adrese.

Početkom mjeseca Američki prizivni sud je presudio kako grupno sakupljanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca od strane NSA-a nije u skladu sa zakonom.

28. travanj 2024 21:41