Aktualno
StoryEditor

Buterin: Ethereum će moći parirati Visi za par godina

19. Rujan 2017.

Um iza Ethereuma, Vitalik Buterin, vrlo je racionalan oko kripto valuta. Ukratko, on vjeruje da je ono što je anketar Naval Ravikant nazvao "virusom mozga" prava budućnost sigurnosti i ekonomije te da uz pravilne poticaje, Ethereum može zamijeniti mreže kreditnih kartica pa čak i poslužitelje igara, prenosi TechCrunch.

Buterin smatra da postoje dvije vrste ljudi.

- Postoji prosječna osoba koja je već čula za bitcoin i prosječnu osobu koja nije, rekao je. Njegov se projekt zasniva na davanju više korisnosti blockchainu, stvarajući tako nešto o čemu će svi htjeti slušati.

>>>Bitcoin prebrodio ‘egzistencijalnu krizu’ i prvi puta probio granicu od 5.000 dolara

- Ethereum potječe od ideje kriptoekonomije i ekonomskih poticaja koji omogućuju da bitcoin stvori decentralizirane mreže memorije za hrpu aplikacija, rekao je. - Dobra blockchain aplikacija je nešto što treba decentralizaciju i neku vrstu zajedničke memorije.

Blockchain tehnologija omogućuje distribuciju informacija između svih sudionika sustava i svaki sudionik zadržava svoju kopiju bez središnje jedinice koja kontrolira informacije. Tehnologija je nastala za potrebe digitalne valute bitcoin.

To je ono što on gradi i nada se da će i drugi graditi na Ethereum mreži.

Trenutno je mreža malo prespora za većinu glavnih aplikacija.

- Bitcoin obrađuje nešto manje od tri transakcije u sekundi, rekao je. - Ethereum ih radi pet u sekundi. Uber odradi 12 vožnji u sekundi. Bit će potrebno nekoliko godina da blockchain zamijeni Visu.

>>>Fintech: Američki startup najavio kraj ere, ponudio besplatni prijenos novca

Buterin ne misli da bi se sve trebalo biti na blockchainu, ali mnoge stvari mogu. Kako se tehnologija širi, ona može rasti i zamijeniti mnoge usluge koje zahtijevaju paralelizam - programe koji bi trebali raditi istodobno.

- Mogali biste pokrenuti StarCraft na blockchainu. Takve stvari su moguće. Visoka razina sigurnosti i skalabilnosti omogućuju nadogradnju svih tih raznih drugih stvari. Ethereum je siguran temeljni sloj koji nema previše značajki.

- Kripto je sve o poticajima na različitim razinama. Ne možete prosuđivati o sigurnosti protokola za blockchain bez poticaja, zaključio je Buterin.

 

02. prosinac 2022 19:06