Aktualno
StoryEditor

Čuvajte se ‘direktorskih‘ prijevara

23. Studeni 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=BnmneAjVrM4[/embed]

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava javnost da je u tijeku jedna od tzv. direktorskih prijevara - kampanja s velikim brojem phishing mailova trgovačkim društvima u Hrvatskoj, posebno agencijama za nekretnine, u kojima se prevarant predstavlja kao direktor i traži hitno plaćanje na račun u inozemstvu pod kontrolom počinitelja.

Radi se, upozorava MUP, o jednom od najčešćih oblika internetskih prijevara tzv. CEO ili direktorske prijevare u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

>>>‘Phishing’, ‘pharming’ i ‘spyware’ najčešći oblici internih napada

Najbolja zaštita je prevencija: da građani ne nasjedaju na ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite. Počinitelji pokušavaju na brojne načine doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlouporabili radi stjecanja određene koristi ili ih navode na plaćanje određenih sredstava do kojih je kasnije vrlo teško doći.

"Stoga dobro pazite na osobne podatke, dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci, pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva," poručuju iz MUP-a.

>>>Otkrivena nova vrsta phishing napada

MUP podsjeća da se osobni, financijski i poslovni podaci mogu zaštiti - tvrtke se trebaju pobrinuti da postoje protokoli i da zaposlenici budu dobro informirani i upozoreni, a zaposlenici trebaju strogo poštivati postupke plaćanja, ne preskakati pritom nijedan korak i ne popuštati pritiscima; pažljivo trebaju provjeravati adrese e-pošte, ne otvarati sumnjive privitke, nego se obratiti IT odjelu.

28. svibanj 2023 08:42