Aktualno
StoryEditor

Europske burze u minusu nakon skoka inflacije u Britaniji

22. Ožujak 2023.

Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji indeksi blago su oslabili, nakon dva dana oporavaka, jer je investitore na oprez navelo neočekivano ubrzavanje inflacije u Britaniji u veljači.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,07 posto, prekinuvši uspon nakon dva dana snažnog rasta zahvaljujući smirivanju situacije u bankarskom sektoru. 

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,24 posto, na 7.518 bodova, frankfurtski DAX za 0,06 posto, na 15.186 bodova, a pariški CAC za 0,31 posto, na 7.090 bodova. 

Investitore je na oprez naveo najnoviji podatak o godišnjoj inflaciji u Velikoj Britaniji od 10,4 posto u veljači. To je ubrzanje njezina rasta nakon siječanjskih 10,1 posto, i suprotno očekivnjima ekonomista, koji su procjenjivali da će usporiti na 9,9 posto.

Bank of England će zasjedati u četvrtak, a većina tržišnih sudionika očekuje da će nakon podatka o tvrdokornoj britanskoj inflaciji ona podignuti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

S nestrpljenjem se očekuje i priopćenje s dvodnevne sjednice Feda, koja je započela u utorak. Ono će biti objavljeno u srijedu, kada će i predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na ovoj sjednici povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki čak i da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

- Fed će povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a reakcija tržišta ovisit će ponajviše o tome što će Powell poručiti o gospodarstvu, inflaciji i situaciju u bankarskom sektoru - kaže Oliver Pursche, predsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors. 

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, zahvaljujući rastu Wall Streeta drugi dan zaredom. Tokijski Nikkei indeks završio trgovanje u plusu za 1,93 posto, na 27.466 bodova. 

06. lipanj 2023 06:53