Aktualno
StoryEditor

Fitch bi mogao smanjiti kreditni rejting SAD-a

25. Svibanj 2023.
fitch izvješće kreditni rejting

Agencija Fitch signalizirala je da bi mogla sniziti kreditni rejting SAD-a ‘AAA‘ ako Bijela kuća i Kongres u idućim danima ne postignu dogovor o podizanju ili suspenziji plafona zaduživanja.

Američko ministarstvo financija u više je navrata upozorilo da bi moglo imati problema s podmirivanjem financijskih obaveza već od početka lipnja.

Pregovori administracije predsjednika Joea Bidena i republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa zapeli su u slijepoj ulici, a do isteka roka ostalo je tek sedam dana.

Iz Fitcha poručuju da bi mogli sniziti rejting SAD-a ako na vrijeme ne podigne plafon zaduživanja ili ga ne suspendira.

- Fitch još uvijek očekuje da će dogovor o ograničenju duga biti postignut prije datuma X. No, smatramo da su pojačani rizici da plafon zaduživanja neće biti podignut ili suspendiran prije ‘datuma X‘ pa bi vlada mogla početi propuštati podmirenje nekih obveza - stoji u izvješću agencije.

Izostanak dogovora "bio bi negativan signal o širem upravljanju i spremnosti SAD-a da na vrijeme ispoštuje svoje obveze", a malo je vjerojatno da bi to bilo u skladu s ocjenom "AAA", napominje agencija.

Procjenjuju da će američka vlada trošiti više nego zarađuje, što će rezultirati deficitom od 6,5 posto BDP-a u ovoj godini i od 6,9 posto u 2024.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija kazao je da Fitch šalje upozorenje koje naglašava potrebu za dogovorom.

Bijela kuća smatra da je to "još jedan dokaz da nemogućnost ispunjenja obveza nije opcija".

Fitchevo upozorenje priziva u sjećanje 2011. godinu i tadašnji sukob oko podizanja plafona zaduživanja, koji je potaknuo agenciju Standard & Poor‘s na sniženje rejtinga SAD-a na ‘AA+‘.

14. srpanj 2024 18:48