Aktualno
StoryEditor

Grupacija Deutsche Post DHL: Otporan portfelj omogućuje značajne tromjesečne rezultate unatoč globalnoj nesigurnosti

19. Kolovoz 2022.
DHl Dhl

U drugom tromjesečju 2022. svjetsko globalno logističko poduzeće Grupacija Deutsche Post DHL ostvarila je dvoznamenkasti rast prihoda i EBIT-a. Na temelju svog sveobuhvatnog portfelja logističkih rješenja i globalne prisutnosti Grupacija je povećala prihod za 23,4 posto na godišnjoj razini te sada iznosi 24 milijarde eura. Budući da je uspješno kontrolirala učinke koji proizlaze iz povećanja troškova prijevoza i energije, Grupacija je ostvarila rekordnu operativnu dobit (EBIT) od 2,3 milijarde eura (2. tromjesečje 2021.: 2,1 milijarda eura). S 9,7 posto, EBIT marža bila je malo ispod razine prethodne godine (2. tromjesečje 2021.: 10,7 posto).

- Zahvaljujući izvanrednim naporima svojih zaposlenika klijentima pružamo pouzdana logistička rješenja i u ovim nestabilnim vremenima. Ta se snaga odražava u izvrsnoj zaradi, a njezine plodove ubirat ćemo i u budućnosti. Naši klijenti cijene logističke usluge više nego ikad prije. Na temelju našeg snažnog međunarodnog otiska zajedno s najmodernijom infrastrukturom u mogućnosti smo u svim sektorima ponuditi pouzdana rješenja u sve zahtjevnijem okruženju. Naša je snaga naš glavni adut u ovim nesigurnim vremenima  - rekao je Frank Appel, izvršni direktor Grupacije Deutsche Post DHL

Potvrđene smjernice EBIT-a – čak i u slučaju usporavanja rasta globalnog gospodarstva

Grupacija je potvrdila svoje smjernice EBIT-a za 2022. u iznosu od 8 milijardi eura (+ / - 5 posto) čak i u slučaju možebitne globalne gospodarske krize u drugoj polovici 2022. Uz EBIT od 4,5 milijardi eura koji je ostvaren u prvoj polovici 2022., Grupacija ima dobre temelje za ostvarenje navedenih rezultata. Zbog sve većeg neizvjesnog globalnog gospodarskog razvoja, Grupacija je za svoje smjernice EBIT-a za 2022. objavila osjetljivosti koje mogu proizaći iz određenih okolnosti:

Ako se rast globalnog BDP-a uspori u drugoj polovici godine, Grupacija očekuje EBIT u gornjoj polovici svojih smjernica (između 8 milijardi eura i 8,4 milijarde eura)

Čak i pod pretpostavkom značajnog usporavanja globalnog gospodarstva u drugoj polovici 2022., Grupacija očekuje EBIT unutar donje polovice svojih smjernica (između 7,6 i 8 milijardi eura)

Ako gospodarske okolnosti ostanu kakve jesu, Grupacija smatra kako je moguće ostvariti EBIT veći od 8,4 milijarde eura. Grupacija također potvrđuje svoje srednjoročne smjernice EBIT-a od oko 8,5 milijardi EUR za 2024.

Otporni portfelj se isplati – pokretači rasta ostaju netaknuti

Dobro uravnotežen portfelj Grupacije ponovno je pokazao svoju snagu u drugom tromjesečju 2022. Dvoznamenkasti rast zabilježen u prihodima i EBIT-u ponovno je bio potaknut B2B poslovanjem DHL-ovih poslovnih jedinica Global Forwarding, Freight, Supply Chain i Express. Poslovna jedinica Global Forwarding, Freight ostvarila je iznimno veliki skok u prihodima i EBIT-u na temelju dinamičnog razvoja cijena i marži u poslovanju zračnog i pomorskog teretnog prijevoza. Poslovna jedinica Supply Chain uspjela je povećati prihode i EBIT zahvaljujući povećanim skladišnim aktivnostima. Značajan rast prihoda ostvario je i Express s privremenim zastojima u Kini koji su stali na put ostvarenju još boljih rezultata.

Istovremeno se B2C poslovanje koje pokreće e-trgovina poslovnih jedinica Express, eCommerce Solutions i Post & Parcel Germany normaliziralo na strukturno višoj razini. Kao što se očekivalo, EBIT  poslovne jedinice eCommerce Solutions i Post & Parcel Germany bio je niži od iznimno visoke razine prethodne godine.

Sveukupno, neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela porasla je na 1,5 milijardi eura u drugom tromjesečju (2. tromjesečje 2021.: 1,3 milijarde eura). Poboljšanje EBIT-a dovelo je do povećanja poreznih troškova i poboljšanja financijskog rezultata. Osnovna zarada po dionici iznosila je 1,20 eura u usporedbi s 1,05 eura prethodne godine.

Grupacija nastavlja s pripremama za daljnji rast uz rekordna ulaganja

Održana pozitivna dobit dodatno je ojačala financijsku moć Grupacije. S 2,0 milijarde eura, operativni novčani tok u drugom tromjesečju 2022. ponovno je bio na visokoj razini (2. tromjesečje 2021.: 2,2 milijarde eura). Slobodni novčani tok iznosio je 665 milijuna eura (2. tromjesečje 2021.: 919 milijuna eura). Bruto kapitalni izdaci (capex) iznosili su ukupno 798 milijuna EUR (2. tromjesečje 2021.: 794 milijuna eura).

Poduzeće potvrđuje svoje kratkoročne i srednjoročne izglede za razvoj slobodnog novčanog toka i kapitalnih ulaganja. Isključujući akvizicije i prodaje, Grupacija i dalje očekuje slobodni novčani tok od 3,6 milijardi eura u tekućoj godini, uz maksimalno odstupanje od +/- 5 posto. Predviđanje kumulativnog slobodnog novčanog toka za razdoblje od 2022. do 2024. iznosi oko 11 milijardi eura. Izgledi za kapitalna ulaganja ostaju na oko 4,2 milijarde eura za 2022. i oko 12 milijardi eura za razdoblje od 2022. do 2024.

- Značajno smo poboljšali svoju financijsku snagu kroz snažne operativne rezultate u posljednjim tromjesečjima. Veća financijska fleksibilnost priprema nas za svaki scenarij. Zahvaljujući snažnoj bilanci možemo nastaviti prema planu s ciljanim ulaganjima od oko 12 milijardi eura do 2024. Na taj način stvaramo uvjete za dugoročni rast koji nadilazi značajno poboljšane razine zarade u posljednjim kvartalima -  rekla je financijska direktorica Melanie Kreis.

Express: EBIT ponovno iznad 1 milijarde eura

Poslovna jedinica Express povećala je prihod za 17,5 posto na 7 milijardi eura unatoč umjereno manjim količinama međunarodnih vremenskih ograničenih žurnih pošiljki. Rast prihoda ponovno se temeljio na povećanju količine pošiljaka veće težine, cijenama i višim naknadama za gorivo. Privremene blokade kao one kojima smo svjedočili u Kini imale su negativan učinak. EBIT je bio umjereno niži u usporedbi s prethodnom godinom i iznosio je 1,1 milijardu eura (2. tromjesečje 2021.: 1,2 milijarde eura). EBIT marža od 15,7 posto ostaje snažna, u usporedbi s iznimno visokom maržom od 19,8 posto u razdoblju prethodne godine.

25. travanj 2024 17:38