Aktualno
StoryEditor

Netflix kupio hrvatske ‘Novine‘

03. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=gK3FsUzPhRE

Vodstvo HRT-a i službeno je izvijestilo u utorak da je dramska serija ‘Novine‘, koju je za potrebe prikazivanja na HRT-u pripremila produkcijska tvrtka Drugi plan, prodana američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime će postati dostupna u približno 190 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.

Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije ‘Novine‘, čiju je prvu sezonu HRT prikazala 2016., a druga se sezona upravo snima, kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici HRT–a glavni ravnatelj Kazimir Bačić, ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz produkcijske tvrtke Drugi plan, te redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić.

Prva serija na Netflixu na hrvatskom jeziku

Dolazak ‘Novina‘ kao  hrvatskog proizvoda na zahtjevno američko i svjetsko tržište izniman je iskorak Hrvatske radiotelevizije na svjetskoj razini, produkcijske tvrtke Drugi plan, ali i cjelokupne domaće audiozivualne industrije, što je također važan oblik promidžbe Hrvatske‘, kazao je Kazimir Bačić dodavši kako je veliki uspjeh da se naša dramska serija našla u Netflixovoj ponudi uz bok s nekim od najboljih serija svih vremena, posebno naglasivši kako će to biti prva serija na Netflixu na hrvatskom jeziku.

Time smo, ističe Bačić, dokazali da možemo i znamo napraviti svjetski konkurentan proizvod i da HRT sredstva usmjerava u najkvalitetnije televizijske sadržaje.

>>>Recenzija: Matanić je podbacio s teatralnim Novinama lišenim humora

Kako je rečeno, serija ‘Novine‘ je samo u osnovnim crtama priča o odnosima unutar redakcije jednoga dnevnog lista koji mijenja vlasnika, a zapravo se bavi širim problemima poput kriminala, izdaje, nestanka ljudske čestitosti pod pritiskom taštine, prilagodljivosti i egzistencijalnih strahova.

Sve se to događa u tjeskobnome okružju širih interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike u kojem tajkuni i političari ne prežu ni od čega u borbi za vlast i moć, a novinari i urednici su istodobno statisti i sudionici samih događaja.

Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan istaknuo je kako o uspjehu dramske serije ‘Novine‘ i interesu za nju možda ponajbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije koja se tek snima.

>>>Producenti Taraba i Sila: Seriju ‘Novine’ od početka smo pripremali kao izvozni proizvod

Scenarist Ivica Đikić najavio je da će naglasak druge sezone biti na političkoj borbi te će se više baviti predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj borbi za vlast.

Na programu Hrvatske radiotelevizije druga sezona ‘Novina‘ trebala bi se naći ujesen, najavio je ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić.

02. travanj 2023 02:02