Aktualno
StoryEditor

Petrol i HEP digli cijene punjenja za električna vozila

27. Lipanj 2023.
e punionice

Nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji od jučer su na snazi, i to s prosječnim poskupljenjem od šest centi za kilovatsat, a od 1. lipnja je i HEP za punionice ELEN-a na autocestama istaknuo povećane cijene, piše Jutarnji list.

 Punjenje baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj do 25. lipnja koštalo je 4,5 eura, a nova cijena je 5,85 eura. Raspon poskupljenja na domaćim punionicama Petrola kreće se od 3 do 9 centa, ovisno o nazivnoj snazi priključka i brzini punjenja te vrsti ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom. Za dio usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol jučer nije mijenjao cijene, a smanjene su cijene dodatnih tarifa. 

U počecima razvoja električnih vozila (EV) vlasnici punionica nisu naplaćivali isporučenu struju, no od 2021. počela je naplata, najprije na autocestama, a zatim i na punionicama izvan njih.

 Početkom prošle godine HEP je, među posljednjima, uveo naplatu za svoju mrežu punionica ELEN. 

- ELEN je državna tvrtka kojoj u cilju ne bi trebalo biti maksimiziranje profita, već dobrobit zajednice -  komentira predsjednik Udruge Strujni krug Hrvoje Prpić, ističući i kako je HEP za ELEN-ove punionice dobio poticaje iz Europske Unije.

 U Strujnom krugu ocjenjuju neprikladnom odluku o povećanju cijena punjenja koja, napominju, negativno utječe na povećanje broja električnih vozila na cestama suprotno cilju EU o povećanju broja vozila s nultim štetnim emisijama. Kažu i da povećanje cijena punjenja nije moguće opravdati povećanjem cijena energenata s obzirom na to da su cijene električne energije pale na razine prije početka rata u Ukrajini.

Trenutne cijene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih crpki Tifona kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi na kilovatsat, ovisno o izlaznoj snazi, brzini punjenja i usluge koju ima korisnik punionica.

U cjelini ponude spomenutih domaćih punionica, najjeftinije punjenje izvan autocesta iznosi 29 centi, a najskuplje 86 centi za kilovatsat.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registriranih električnih vozila premašio je 8000, a udio hibrida približio se brojci od 24.000 vozila, piše Jutarnji.

21. travanj 2024 04:47