Aktualno
StoryEditor

Pred Saborom donošenje 77 zakonskih akata vezanih uz euro

02. Lipanj 2022.
Gordan Jandrokovićfoto Ratko Mavar

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izvijestio je u četvrtak izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa o kontinuiranoj provedbi aktivnosti Sabora za pravovremeno uvođenje eura, pred kojim je donošenje 77 zakonskih akata vezanih uz taj proces.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda predsjednika Hrvatskog sabora, u svibnju je Sabor usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, temeljni akt kojim se uređuju pravila u procesu uvođenja eura.

Jandroković je izvijestio i da je pred Hrvatskim saborom donošenje 77 zakonskih akata, od kojih su 42 nužne izmjene zakona, a 35 manje izmjene koje je potrebno uskladiti. 

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo potporom hrvatskih građana za uvođenje eura, koja prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja premašuje 60 posto, kao i potporom većine parlamentarnih stranaka.

Predsjednik Jandroković istaknuo je da se ulaskom Hrvatske u eurozonu, kao i u schengenski prostor, ostvaruje u potpunosti europska integracija Hrvatske i zaokružuju višegodišnji procesi koji dodatno jačaju međunarodni položaj Hrvatske, kaže se u priopćenju.

U razgovoru su posebno istaknuli napore Vlade i Sabora s ciljem zaštite građana od sprječavanja zlouporaba porasta cijena povezanih s uvođenjem eura. Naglasili su kako globalna gospodarska kriza i inflacija ne smiju biti izlika za neopravdano povećanje cijena prilikom konverzije.

Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis upoznao je predsjednika Sabora s daljnjom procedurom vezanom za uvođenja eura u Hrvatskoj te najavio kako očekuje da će Vijeće EU-a i Europski parlament donijeti odluke u prvoj polovici srpnja. Jandroković je zahvalio je potpredsjedniku Dombrovskisu na njegovoj dugogodišnjoj potpori u pogledu ulaska Hrvatske u eurozonu kao jednog od strateških nacionalnih ciljeva, zaključuje se u priopćenju.

06. prosinac 2022 08:09