Aktualno
StoryEditor

Splitski studenti pomorstva praksu će odrađivati u Hrvatskom registru brodova

20. Rujan 2017.

Na Pomorskom fakultetu u Splitu potpisan je u srijedu sporazum između toga fakulteta, splitskog Sveučilišta i Hrvatskog registra brodova, kojim će se omogućiti bolje i kontinuirano obrazovanje studenata pomorstva  i bolja konkurentnost hrvatskog pomorskog sektora na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Na potpisivanju je bila i državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac  koja je istaknula da Vlada i Ministarstvo kontinuirano podržavaju visoku razinu obrazovanja u pomorskom sektoru, ne samo definiranjem standarda nego i davanjem konkretne podrške. Dodala je da je ovim sporazumom splitski Pomorski fakultet učinio velike iskorake.

- Vlada i Ministarstvo pomorstva rade na podizanju konkurentnosti i boljih uvjeta rada za pomorce. Stipendiramo učenike i studente pomorskih škola i fakulteta, a sufinanciramo i vježbenike na brodove hrvatskih brodara i poslodavaca jer na taj način omogućavamo ulazak hrvatski pomoraca u svijet rada, kazala je državna tajnica Markovčić Kostelac.  Upravljanje brodovima u budućnosti će biti više automatizirano zbog čega će i pomorci imati drugačije kompetencije, dodala je.

>>>Novim udžbenicima financijska pismenost prvi put postala dio obrazovanja

Državna tajnica rekla je i da posebna radna skupina radi na izmjenama Pomorskog zakonika, koji će najkasnije u proceduru ići u prvom kvartalu iduće godine.

Rektor splitskog Sveučilišta dr. Šime Anđelinović  kazao je da je ugovor nastavak njihovog koncepta razvoja kvalitetnih nastavnih baza i suradnje da bi studentima omogućili što kvalitetniju izobrazbu u dijelu prakse kako bi bili što bolji stručnjaci.

- Ovo je obostran partnerski odnos i zato mi je drago što naše Ministarstvo daje podršku razvoju pomorskoga sektora. Drago mi je i što su ljudi na Sveučilištu shvatili da ne možemo biti okrenuti sami sebi nego moramo imati suradnju s gospodarstvom, bazičnim istraživanjem i svim onim što čini jedan sveučilišni život, rekao je rektor Anđelinović. Istaknuo je kako je student u prvom planu, da mu se nudi praksa kod najkvalitetnijih mentora i uče konkretno znanje.

>>>Divjak: Osigurano 400 milijuna kuna više za učitelje, ali važni su i uvjeti rada

Dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić rekao je kako nije riječ samo o suradnji s Hrvatskim registrom brodova nego i s Jadroplovom i s drugim gospodarskim subjektima. Naglasio je da podizanje kvalitete studija Pomorski fakultet vodi ka putu hrvatskoga gospodarskog razvoja.

- Želimo biti oni koji će moći pomoći gospodarskom razvoju, da se razvija proizvodnja, ali i sve ono što će biti potrebno u pomorstvu. Studenti će nakon potpisivanja ovog ugovora dobiti mentora u Hrvatskom registru brodova koji će ih pratiti na fakultetu. Sve je kontrolirano, a mentori odrađuju zadatke i ciljeve koje studenti moraju ostvariti. To je strogo kontrolirani proces uveden u nastavne programe i nešto što zaista pridonosi boljem obrazovanju. Student stječe radne navike i odgovorno odrađuje svoje radne zadatke zajedno sa svojim mentorom, zaključio je Račić.

Damir Roje iz Hrvatskog registra brodova kazao je kako imaju potrebu koristiti Pomorski fakultet u skladu s međunarodnim propisima koji zahtijevaju istraživanje i razvoj, a  oni će biti nastavna baza.

- Imamo društvenu odgovornost da studente upoznamo s praktičnim stvarima, kao i da im približimo dio posla koji radi Hrvatski registar brodova, dodao je Roje.

25. travanj 2024 03:23