Aktualno
StoryEditor

Svjetski stručnjaci okupili se u Zagrebu na konferenciji o anketnim istraživanjima ESRA

16. Srpanj 2019.

U posljednje vrijeme brz razvoj novih tehnologija (web i mobilna tehnologija) omogućio je pregršt novih podataka i načina na koje se ankete provode. To je stvorilo nove mogućnosti za metodološka istraživanja o najboljim praksama u provedbi anketa i za davanje preporuka o tome kako analizirati prikupljene podatke.

O tome, ali i ostalim novitetima na području anketnih istraživanja raspravljalo je više od 800 znanstvenika s vodećih američkih, britanskih, australskih i europskih sveučilišta poput Harvarda, Standforda, Michigana, Chicaga i dr., ali i stručnjaka iz prakse iz raznih statističkih ureda i multinacionalnih globalnih kompanija kao što su Google i Facebook, koji su se od 15. do 19. srpnja 2019. okupili na Ekonomskom fakultetu na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji  8th Conference of the European Survey Research Association. Riječ je o najvećoj europskoj konferenciji o anketnim istraživanjima i anketnim podacima u Europi, koja se od 2005. godine u organizaciji Europskog udruženja za anketna istraživanja - European Survey Research Association (ESRA) redovito održava svake dvije godine.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili predsjednik udruženja ESRA-e - prof. Bart Meuleman, prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta – Zagreb, dok je plenarno izlaganje održao prof. dr. Barry Schouten (Statistics Netherlands and Utrecht University). Ove godine u 219 sesija bilo je raspoređeno preko 850 radova i postera s više od 1400 autora, što ovogodišnju konferenciju čini jednom od najvećih ikad održanih znanstvenih konferencija u području društvenih znanosti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Konferencija ESRA do sada je održana u europskim gradovima - Barceloni, Pragu, Varšavi, Lausanni, Ljubljani, Reykjaviku i Lisabonu, a ove godine i u Zagrebu. Lokalni organizator je Ekonomski fakultet – Zagreb, a članovi lokalnog organizacijskog odbora su izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, doc. dr. sc. Šime Smolić i dr. sc. Petra Međimurec s Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Rimac i doc. dr. sc. Jelena Ogresta s Pravnog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Sanja Klempić Bogadi s Instituta za migracije i narodnosti.

20. veljača 2024 20:34