Biznis i politika
StoryEditor

Bitcoin najskuplji od svibnja prošle godine; može li 2024. i do sto tisuća dolara?

04. Prosinac 2023.
SHUTTERSTOCK

Kako se oporavljaju dionice, tako i raste cijena najpopularnije kriptovalute, bitcoina, iako po znatno većim stopama. Njegova vrijednost u ponedjeljak je narasla iznad 41 tisuću dolara što je najviša razina od svibnja 2022. godine. Oko 15 sati bitcoinom se trgovalo po 41.885 dolara, što je 5,7 posto više nego dan ranije. Od početka godine vrijednost mu je skočila više od 145 posto dok je primjerice, vrijednost indeksa Nasdaq sastavljenog od tehnoloških dionica porasla za 37 posto.

Ovakav rast vrijednosti bitcoina dogodio se u sjeni nekoliko skandala koji su posljednjih mjeseci potresli kriptotržište. Prošloga je mjeseca osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen krivim po svih sedam točaka optužbe povezanih s urušavanjem njegova kriptocarstva. Skandala nije bilo pošteđeno ni domaće tržište – u Rijeci su sredinom studenoga uhićeni Luka Burazer i Eugen Travalja, osnivači kriptobrokeraja BitLucky. Policija taj dvojac sumnjiči za prijevaru klijenata.

Sljedeća ‘stanica‘ 48 tisuća dolara?

Međutim, skandali su ipak ostali u sjeni očekivanja značajnog razvoja kriptotržišta. Tehnička analiza sada pokazuje kako su 48 tisuća i 52 tisuće dolara sljedeće razine koje će testirati rast bitcoina, kaže za CNBC Antoni Trenchev, suosnivač kompanije za digitalnu imovinu Nexo. Hoće li do toga doći ovisi o realizaciji prvog bitcoin investicijskog fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF). Prema tvrdnjama američkih medija, predstavnici financijskog regulatora, Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) prošloga su se tjedna službeno sastali s predstavnicima investicijskih kompanija Grayscale i BlackRock te burzovnog operatera Nasdaqa.

Tema sastanka bila je potencijalna konverzija Grayscale Bitcoin Trusta u ETF. Regulator je ranije blokirao tu inicijativu, ali je Grayscale uložio žalbu na sudu koja je i prihvaćena. Sve je to ojačalo nadanja tržišta da će uskoro početi s radom prvi ETF koji će pratiti cijenu bitcoina. Drugi važan pokretač rasta bitcoina je očekivanje da će uskoro uslijediti smanjivanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Ta špekulacija već mjesec dana pokreće i dioničko tržište, unatoč opetovanim tvrdnjama predsjednika Feda Jeromea Powella kako inflacija još nije suzbijena i kako je očekivanje da će tijekom 2024. doći do rezanja kamatnih stopa jednostavno – preuranjena.

Tehnološki poduzetnik i bitcoin entuzijast Boris Agatić podsjeća da će se u svibnju 2024. dogoditi prepolovljavanje (halving), a prijašnjih godina se događalo kako uoči halvinga cijena poraste i dobije zamah. – Vjerujem da je to i sada slučaj. K tome, nakon svakog halvinga kretanje cijene je postalo manje volatilno, tako da očekujem da će se i sada dodatno stabilizirati – ocjenjuje Agatić.

Dugoročni cilj

Što se tiče najave osnivanja bitcoin ETF-a, Agatić kaže kako to kratkoročno može utjecati pozitivno na cijenu, ali općenito takav ETF nije ‘real deal‘  – Doduše, osnivanje ETF-a koji je pratio cijenu zlata katapultiralo je njegovu cijenu – dodaje Agatić.

image

Boris Agatić

foto

Rekordnu cijenu od 69 tisuća dolara bitcoin je zabilježio u studenom 2021. godine. Dio inozemnih analitičara kaže kako je kriptotržište u novom "bikovskom" zamahu te da bi već iduće godine cijena bitcoina mogla dosegnuti magičnih sto tisuća dolara. Agatić očekuje da će, dugoročno, vrijednost bitcoina dosegnuti sto tisuća dolara. – Hoće li to biti već 2024. teško je reći, s obzirom da se radi o slobodnom tržištu – zaključuje Agatić.

28. travanj 2024 01:04