Biznis i politika
StoryEditor

Denis Sabolović, partner u Inveri: Obično očekujemo dvoznamenkaste stope rasta svojih investicija

29. Rujan 2024.
Denis Sabolovićfoto Ratko Mavar

Invera Equity Partneri, fond za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima, osnovani su u jeku pandemije, u ožujku 2020., a već imaju zanimljiv investicijski portfelj. Njihova je zadnja investicija devet milijuna eura u Entrio, platformu za prodaju ulaznica za koncerte, festivale i događaje, a uložili su još u Metamorfozu, tvrtku koja predstavlja najveći svjetski lanac muzeja u privatnom vlasništvu Muzej iluzija. U portfelju im je i Marles, slovenski proizvođač drvenih montažnih objekata, kao i Kompare.hr, hrvatska platforma za usporedbu i kupnju osiguranja i telekomunikacijskih usluga, a i dalje traže poduzetnike koje su spremni podržati, ako imaju zdrave financije i rast, ističe partner u fondu Denis Sabolović.

Koji su ključni faktori koje uzimate u obzir prilikom analize potencijalnih investicijskih prilika za fond u kojem trenutačno radite?

– Fokusiramo se na faktore kao što su poslovni model, odnosno razumijevanje kako poslovanje funkcionira, koje probleme rješava krajnjim kupcima, kako ih rješava, koliko su proizvod ili usluga homogeni ili jedinstveni, kako izgleda tržište i konkurentno okružje te koji su potencijali za daljnji rast i razvoj. Iskustveno već možemo napraviti inicijalnu analizu bitnih faktora unutar internog tima budući da smo detaljno proanalizirali velik broj tvrtki u različitim industrijama, što nam omogućava da brzo stavimo fokus na prave prilike.

Koji je sljedeći korak nakon te dijagnoze?

– U nastavku procesa pristupamo industrijskim ekspertima iz cijelog svijeta, najčešće iz Amerike i Zapadne Europe, s kojima ulazimo u dubinsku analizu stanja na tržištu, analizu poslovnih modela najuspješnijih igrača na tržištu te provodimo detaljne razgovore i ankete s kupcima i dobavljačima, čime dobijemo uvid u konkretne potencijale za rast i razvoj proizvoda, usluga i tržišta. Nakon toga detaljno dubinski snimamo poslovanje, pri čemu smo fokusirani na gotovo sve funkcionalne aspekte tvrtke, od proizvodnje, marketinga, prodaje, nabave, procesa, ljudskih potencijala i organizacijskog dizajna, podataka i tehnologije, pa sve do akvizicija i sinergijskih efekata. Naš proces poprilično je detaljan i pedantni smo pri donošenju odluka u koje ćemo tvrtke i industrije investirati. Tijekom cijelog procesa fokus je na potpunom razumijevanju internih i eksternih faktora koji predstavljaju potencijal za rast te kako taj potencijal realizirati, kao i na razumijevanju razine rizika koji investicija nosi i kako ga minimizirati.

Kakve rezultate očekujete od tvrtki u koje investirate? Koliki je rast zadovoljavajući?

– Naš proces analize investicijske prilike prilično je opsežan. Pri izradi plana povrata, odnosno analize isplativosti investicije, nastojimo kvantificirati svaku od aktivnosti koje smo prepoznali kao potencijal da bismo dobili detaljan uvid u moguće stope rasta. Osim toga, provodimo nekoliko serija simulacija kako bismo razumjeli utjecaj svake pretpostavke na isplativost i povrate te razinu rizika povezanu s njima. Kada dobijemo konačni financijski model, koji usvajamo kao investicijski scenarij, obično je riječ o dvoznamenkastim stopama rasta. Trenutačni rezultati pokazuju da često nadmašujemo početne pretpostavke, odnosno uspijevamo rasti po višim stopama od planiranih, što je pokazatelj kvalitete našeg procesa procjene investicijskog potencijala, kao i adekvatne pažnje i podrške nakon akvizicije.

Ostatak razgovora pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju tjednika Lider.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
29. rujan 2024 12:32