Biznis i politika
StoryEditor

Euro se drži iznad 1,30 dolara, ulagači očito vjeruju u dogovor Grčke i EU

06. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Euro je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer grčki koalicijski partneri nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima novog paketa pomoći, zbog čega rizik kaotičnog stečaja i dalje prijeti Grčkoj, a i drugim članicama eurozone, poput Portugala

Euro je oslabio prema dolaru 0,5 posto i njime se trguje po 1,3073 dolara, što znači da je nadoknadio dio gubitaka budući da se ranije spustio na 1,3030 dolara. Prema jenu je oslabio 0,6 posto, kliznuvši na 100,01 jena. Na manjem gubitku bio je i prema švicarskom franku, u visini 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2065 franaka, nedaleko granice koju je utvrdila švicarska središnja banka, od 1,20 franaka za euro.

Dolar je ojačao prema jenu, na 76,56 jena, a nakratko se popeo i na čak 76,809 jena, najvišu razinu u više od tjedan dana, poduprt prošlotjednom objavom ohrabrujućih podataka s američkog tržišta rada.

Euro je pod pritiskom grčkih pregovora koji nikako da završe. Glasnogovornik Europske komisije kazao je da je Grčka već probila krajnji rok za dovršetak pregovora o drugom financijskom paketu eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da Atena hitno mora usvojiti odgovarajuće odluke.

Grčki koalicijski partneri moraju se dogovoriti o bolnim uvjetima novog paketa pomoći, vrijednog 130 milijardi eura, prije sljedećeg sastanka ministara financija eurozone. Izostanak dogovora ostavlja otvorenom mogućnost kaotičnog grčkog stečaja kada Ateni u ožujku na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

- Postoji malen rizik da bi sve moglo propasti prije ožujka. Mislim da kaotičan bankrot uopće nije uzet u obzir. U prošla dva do tri tjedna, s obzirom na dobru potražnju za rizičnim ulaganjima, prevladavala je ocjena da je čaša na pola puna i pretpostavljalo se da će pregovori proći glatko - kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u banci ING.

Zasad očigledno među Grcima postoji određen otpor i ciljevi koje predlaže ‘trojka‘ bi mogli naići na otpor zbog pojačanih zabrinutosti da bi se Atena mogla usprotiviti daljnjim mjerama štednje, kao što su reforma tržišta rada ili smanjenje plaća. Ipak, činjenica da se euro drži iznad 1,30 dolara govori da ulagači vjeruju da bi Atena s ‘trojkom‘ u posljednjem trenu mogla postići dogovor.

27. travanj 2024 22:25