Biznis i politika
StoryEditor

Financial Times: Hrvatska vlada pritiskala je Allianz oko dogovora sa Sberbankom u slučaju Fortenova

13. Lipanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Hrvatska vlada izvršila je pritisak na osiguravatelja Allianz i zaprijetila mu regulatornim mjerama nakon što se lokalni mirovinski fond koji kontrolira povukao iz dogovora koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura Sberbanci pod kontrolom Kremlja, prenosi Financial Times.
 
Ruska banka pokušava pronaći kupca za svojih 42.5 posto udjela u Fortenovi, maloprodajnom lancu i proizvođaču hrane koji je najveći poslodavac u Hrvatskoj s 45 tisuća zaposlenika i 5,2 milijarde eura prodaje te ključni dobavljač hrane u cijeloj regiji.
 
Vlada je prošle jeseni zagovarala opciju da Sberbank svoj udio od 42.5 posto u Fortenovi proda skupini hrvatskih mirovinskih fondova od kojih je najveći AZ, fond u kojem 51 posto udjela ima Allianz, a manjinski dioničar je talijanski UniCredit.
 
Transakcija u kojoj je vrijednost Sberbankovog udjela procijenjena na 500 milijuna eura, propala je povlačenjem AZ-a prošlog listopada nakon što je Allianz odlučio odustati od dogovora zbog zabrinutosti da bi on mogao prekršiti sankcije Europske unije, rekli su za Financial Times pojedinci upoznati s detaljima.
 
Iz Allianza je za Financial Times rečeno da je nadzorni odbor AZ-a “donio neovisnu odluku da ne investira u Fortenovu jer je profil rizika i povrata bio potpuno neprikladan za umirovljenike i jer je njegova financijska struktura predstavljala potencijalne rizike usklađenosti koje je smatrao neprihvatljivima”.
 
Izvori kažu da su hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i hrvatski ambasador u Njemačkoj Gordan Bakota lobirali kod raznih izvršnih direktora u Allianzu. Grlić Radman je nagovarao člana uprave u Allianzu Klausa Petera Röhlera da odbije tu odluku, tvrdeći da je Fortenova ključna za šire hrvatsko gospodarstvo.
 
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite Financial Timesa za komentar, a veleposlanstvo u Berlinu odbilo je komentirati slučaj.
 
Kada se Allianz odbio predomisliti, hrvatski regulator Hanfa u studenom je objavio ono što su neki nazvali “otvorenim prijetnjama” protiv lokalnog poslovanja njemačke tvrtke. Iz Hanfe je tada rečeno da bi lokalna uprava bila smijenjena, a fond bio prisiljen platiti kaznu ako bi se zaključilo da postoje problemi u upravljanju i upravljanju rizikom, rekli su izvori.
 
Nekoliko tjedana kasnije Hanfa je pokrenula inspekciju u AZ-u, rekavši da se radi o redovitoj reviziji procesa donošenja odluka, kontrola i upravljanja kibernetičkim rizicima, rekli su izvori.
 
Kada su upitani o tim događajima, Hanfa je odbila detaljno komentirati, rekavši Financial Timesu da je njihovo “ispitivanje mirovinskog fonda AZ još uvijek u tijeku” i dodavši da će “informirati javnost o svim rezultatima provjere nakon što ona bude završena”.
 
Sberbank je najveći dioničar Fortenove, no posljedice sankcija izazvanih prošlogodišnjom ruskom invazijom na Ukrajinu zakomplicirale su strukturu, a refinanciranje milijarde duga grupe postalo je komplicirano i skupo.
 
Njemačka vlada informirana je o pritiscima Hrvatske vlade i Hanfe na Allianz, rekli su izvori. Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je za FT da vlada “neće komentirati interne poslovne odluke ili sadržaj povjerljivih rasprava s predstavnicima drugih zemalja”.

 

 

 

 

N1 otkriva: Hanfa još proučava zašto je AZ fond odbio kupiti udjel Sberbanka
VIJESTI
28. tra 2023

 

 

“Citat iz ugovora između DORH-a i KMPG-a začuđuje, napravljen je veliki propust”
VIJESTI
04. tra 2023
0
Iz Allianza je rečeno da neće komentirati “komunikaciju s vladinim tijelima”, ali dodali su da su “donijeli odluke temeljem njihove vrijednosti u skladu s vrijednostima i dužnostima koje kompanija ima prema svojim klijentima.”

 

 

Fabris Peruško odbio je komentirati postupke hrvatske vlade, ali rekao je: “Situacija u kojoj smo danas posljedica je dogovora do kojeg nije došlo u listopadu. Da je do njega došlo, danas bismo bili refinancirani i fokusirani isključivo na poslovanje.”

 

 

Veliki strah za Allianz, kažu oni upoznati s perspektivom kompanije, bio je sljedeći: Premda je transakcija osmišljena da bude u skladu s europskim sankcijama, ona bi ih prekršila u duhu jer je uključivala isplatu tvrtci koja je pod kontrolom Kremlja.

 

 

Allianz je također odbila i financijska prošlost Fortenove, rekli su oni. Kompanija je restrukturirana u periodu između 2017. i 2019. godine nakon što je prethodnik, Agrokor, nagomilao gubitke i nije ispunio obveze u vrijednosti od više od milijardu eura. Fortenova je otad ponovno postala profitabilna tvrtka, a njeni prihodi su stabilni.

 

 

Sberbank je bio veliki kreditor Agrokora i postao je najveći dioničar Fortenove u zamjeni duga za vlasnički kapital koji je bio dio procesa restrukturiranja Agrokora.
21. srpanj 2024 11:36