Biznis i politika
StoryEditor

Mélenchon obećava 100-postotni porez za bogataše, četverodnevni radni tjedan

20. Travanj 2017.

Jean-Luc Mélenchon, predsjednički kandidat kojeg podržava francuska Komunističke partija, kaže da bi uveo porez od 100% na prihode veće od 400 tisuća eura, što je 20 puta veće od francuske prosječne plaće, prenosi CNN.

Maksimalna stopa poreza na dobit trenutno je 45 posto. Francuska već sada ima jednu od najviših stopa poreza na dohodak u svijetu, a prethodni pokušaji da se ona poveća nisu uspjeli.

Francuski predsjednik François Hollande 2012. godine predložio je povećanje stope na 75 posto, ali taj prijedlog je odbijen od strane francuskih sudova.

Visoki porezi doveli su do egzodusa milijunaša iz Francuske.

Oko 10 tisuća milijunaša napustilo je državu 2015., a prošle godine to je učinilo njih 12 tisuća, prema izvještaju kompanije New World Wealth. Filmska zvijezda Gerard Depardieu je jedan od njih.

>>>Kandidat centra na izborima u Francuskoj želi uvesti nordijski model gospodarstva

-Vjerujem da postoji granica do akumulacije (bogatstva). Ako postoje bilo tko tko želi otići u inozemstvo, uredu, zbogom!, rekao je Mélenchon.

Iznimno visoke porezne stope koje bi uveo nisu jedina Melechonova kontroverzna ideja.

On također želi ograničiti menadžerske plaće na iznos od 20 puta plaće njihovih zaposlenika s najnižim plaćama. Tvrdi da bi takav zakon prisilio poslodavce da povećaju plaće radnicima prije no što povećaju plaće sami sebi. Melenchon diljem Francuske održava predizborne skupove na kojima se pojavljuje putem holograma.

Mélenchon je prodrmao predizborne ankete u posljednjih tjedan dana tako što je potaknuo frustracije većine glasača zbog slabog gospodarskog rasta i visoke razine nezaposlenosti.

>>>Le Pen izazvala uspon kandidata krajnje ljevice, ‘na horizontu potencijalni tsunami’

Trenutno uživa podršku birača koja je nekoliko postotnih bodova manja od dvaju vodećih kandidata, Marine Le Pen koja vodi krajnju desnicu i kandidata centra Emmanuela Macrona, a prvi krug izbora održat će se u nedjelju.

Mogućnost Melenchonova prolaska u drugi krug, koji je zakazan za 7. svibnja, je preplašio investitore. Razlika u prinosima francuskih i njemačkih državnih obveznica trenutno je najveća od veljače ove godine, što ukazuje na investitori smatraju francuski dug znatno rizičnijim od njemačkih obveznica.

>>>Macron s probiznis-programom zasad jedini ozbiljan protukandidat Marine Le Pen

Njihove brige znatno će povećati ako Le Pen. koja je apelirala Francuskoj da napusti eurozonu, također prođe u drugi krug izbora.

Neki prijedlozi Melenchonove ekonomske politike su:

-smanjiti radni tjedan na četiri dana -povećati broj dana godišnjeg odmora radnicima -povećati minimalnu nadnicu za 16 posto -povećati poreze na nasljedstvo -eliminirati nuklearnu energiju kako bi do 2050. koristili 100 posto obnovljive izvore -ne stvarati nove ugovore o slobodnoj trgovini -napustiti NATO, MMF i WTO -nacionalizirati francusku energetsku tvrtku EDF i plinarsko poduzeće Engie

>>>Le Pen krenula u predsjedničku utrku s obećanjem o ‘povratku slobode’

Mélenchon je također zaprijetio da će napustiti eurozonu ako zahtjevi, koji uključuju devalvaciju valute, ne budu ispunjeni.

17. travanj 2024 10:59