Biznis i politika
StoryEditor

Mislav Vučić, JGL: Teško nam je shvatljiva odluka o naplati ekstraporeza uspješnima

05. Siječanj 2023.
Mislav Vučić

Očekivali smo da će vladajući dobro razmotriti koji su nam dijelovi gospodarstva u državi najzdraviji i učiniti sve da ih dodatno razvijamo, a ne da režemo grane na kojima sjedimo

Prošla je godina bila je još jedna u nizu proteklih godina kojih se nećemo rado sjećati. Već na početku 2022. godine blag oporavak nakon pandemije zamijenio je novi šok i rat u Ukrajini. Time se cjelokupno svjetsko gospodarstvo ponovno našlo pred novim izazovima i teškoćama, koje rezultiraju, među ostalim, i povećanom inflacijom i rastom kamatnih stopa.

Međutim, za nas u Hrvatskoj potkraj godine stigao je i još jedan neočekivani potez vladajućih, kojim se najavljuje dodatan porez, i to upravo najuspješnijim kompanijama u Hrvatskoj, odnosno onima koje su zdravo poslovale unatoč svim krizama posljednjih godina. Iznenađeni smo prijedlogom naplate ekstraporeza uspješnima kako bi se, tumače nam, solidarizirali s onima u teškoj situaciji u Hrvatskoj. Povijest i ekonomija uče nas da takvi potezi uglavnom samo oslabe uspješne, a nerijetko ne pomažu nikomu.

‘Nagrada‘ za reinvestiranje

Čini se da je Hrvatska odlučila otići mnogo dalje od preporuka Europske komisije koja je porez na esktraprofit sugerirala za energetske kompanije, i to one koje su zaista ostvarile velike zarade na špekulativnim cijenama energenata.

JGL je u samo proteklih pet godina investirao oko 500 milijuna kuna i otvorio oko 200 novih radnih mjesta. Tijekom zadnje četiri godine naša je dobit iznosila oko 300 milijuna kuna. Dakle, svu smo dobit reinvestirali i dodatno se zadužili za 200 milijuna kuna, kako bismo ulagali u nove tehnologije, digitalizaciju, razvoj novih proizvoda, energetsku učinkovitost i ono najvažnije – svoje zaposlenike, njihova znanja i bolje uvjete rada.

To bi značilo da smo sada, zato što smo se zaduživali i investirali, pa napokon imamo i bolje rezultate i dobit – kao ‘nagradu‘ dobili ekstraporez. I to za velik trud i rad u najgorim godinama za poslovanje i krizama, s kojima se hrabro nosimo.

Teško nam je to shvatiti jer smo očekivali da će vladajući dobro razmotriti koji su nam dijelovi gospodarstva u državi najzdraviji i učiniti sve da ih dodatno razvijamo, a ne da režemo grane na kojima sjedimo. Farmaceutska industrija pozicionirana je kao strateška u Hrvatskoj, jedan je od najvećih izvoznika i tim je nevjerojatniji takav potez.

U JGL-u gotovo 85 posto prihoda realiziramo u izvozu, neprestano otvaramo nova tržišta, a udvostručili smo i ulaganja u istraživanje i razvoj, zbog čega smo nedavno postigli i povijesni uspjeh te započeli treću fazu kliničkog ispitivanja inovativnoga nazalnog spreja za prehladu, koji planiramo lansirati na europsko tržište. Studija se prvi put vodi i financira iz Hrvatske.

Prije toga osnovali smo i međunarodno JGL-ovo Znanstveno vijeće kojim smo umrežili sva aktualna znanja svojih zaposlenika i istaknutih europskih znanstvenika u oftalmologiji, otorinolaringologiji i dermatologiji kako bismo upravo u Hrvatskoj stvarali proizvode s novom dodanom vrijednošću i dodatno pozicionirali svoju kompaniju, ali i svoju zemlju, kao ravnopravne partnere najvećima u Europi i u svijetu.

Svaka kriza jednom prođe

Svim tim potezima prethodila je donesena nova strategija razvoja naše kompanije i dodatna ojačavanja liderstva u spomenutim terapijskim područjima. Voljeli bismo vidjeti sličan pristup i na razini države, znati koje su nam to grane razvoja doista strateške, kako ćemo im pomoći da se dodatno razviju, budu još jače i bolje, a ne im odmagati uvođenjem posebnih nameta i tako ih tjerati da razmišljaju o tome hoće li opet investirati i u poslovanje i u ljude, ili će, jednostavno, smanjiti ili preseliti svoje poslovne aktivnosti. Ne bismo voljeli gledati takav scenarij jer bi on posljedično značio manje prihode i za kompanije i za državu, a o smanjenom zapošljavanju da ne govorimo.

Posebno je zabrinjavajuće takvo što u ovom trenutku, kad još ni ne znamo što nam točno nosi ova godina jer će rezultati poslovanja opet najviše ovisiti o ratu, o cijeni energenata, o inflaciji, o kamatnim stopama i o ostalim financijskim rizicima koji dolaze sa svim navedenim.

Unatoč svemu tomu u JGL-u ćemo i dalje gledati na razvoj i poslovanje dugoročno i nećemo zaustaviti investicije jer znamo da svaka kriza jednom prođe, a zanemarivanje ulaganja u vlastitu konkurentnost i najnovije trendove je mnogo skuplje od bilo koje krize. Želimo li biti građani današnjeg svijeta, nemamo taj luksuz da prestanemo učiti i napredovati jer će nas već sutra zamijeniti neki bolji i napredniji od nas.

JGL je agilna kompanija koja sebe stalno preispituje i traži nove prilike za rast i razvoj, zbog čega nas priznaju i poštuju i izvan granica Hrvatske. Stoga smo pokrenuli i svoj najveći projekt dosad, Integru 2020, u kojeg smo u posljednje tri godine uložili 400 milijuna kuna i kojim smo zakoračili u novi investicijski i poslovni ciklus te objedinjavamo proizvodne, istraživačko-razvojne i skladišne kapacitete JGL-a. Završetak tog projekta planiramo u idućoj godini, a to će nam otvoriti mnoge nove mogućnosti i povećati proizvodnju.

Oprez, ali i optimizam

Ova će godina zasigurno biti još zahtjevnija od prošle, ali smatram da će ona biti i godina za neustrašive. Mi u JGL-u dokazali smo da smo upravo takvi, da smo čvrsti i da smo prebrodili i najgore krize upravo s velikom dozom hrabrosti, uz mnogo zalaganja i truda svih naših zaposlenika.

Na ovu godinu gledamo oprezno, ali i optimistično, jer smo sebe izgradili tako da se brzo mijenjamo i prilagođavamo neočekivanim okolnostima i da ih pobijedimo. Na krize gledamo kao na sprintere, koje se uz mnogo vježbe i treninga može pobijediti. No mi smo svakako maratonci i namjeravamo pobjeđivati i na duge staze. 

23. travanj 2024 22:44