Biznis i politika
StoryEditor

Motiviranje tima: Umijeće usmjeravanja rogova u vreći k jednom cilju

17. Rujan 2022.

Za stvaranje inovativna i motivirana tima uobičajeni motivacijski alati nisu dovoljni. Ovdje se pozornost usmjerava na talente, njihovu edukaciju i izgradnju u soliste koji inovativno misle, a skupno djeluju

Lako je okupiti tim, ali teško ga je motivirati za stvaranje dodane vrijednosti kompaniji, zato je motiviranje zaposlenika trenutačno jedan od zahtjevnijih zadataka stručnjaka u odjelima ljudskih potencijala. U ovome slučaju ne pomažu povlastice poput povećanja plaće, slobodnih dana, bonusa…

Pristup je posve drukčiji: pozornost se usmjerava na talente, njihovu edukaciju i izgradnju u soliste koji inovativno misle, a skupno djeluju na opću dobrobit kompanije, i sve to pod vodstvom voditelja tima. Izgradnja funkcionalnih timova dio je poslovne strategije hrvatskih kompanija, a kako ih stvaraju i motiviraju, govore voditelji odjela ljudskih potencijala.

Izvrsnost se gradi

U Ericssonu Nikoli Tesli veliku pozornost posvećuju prepoznavanju i razvoju talenata. U sklopu Ljudskih potencijala upravlja se talentima (talent management process). Tim procesom kompanija osigurava prepoznavanje najboljih talenata, vodi brigu o njihovu profesionalnom razvoju, ali i o motivaciji, angažiranosti te napretku u karijeri.

image

Željko Antolić

– Stalan razvoj talenata i inovativna načina razmišljanja ključan je za visokoučinkovite timove. Veliku pozornost posvećujemo izgradnji izvrsnosti u timovima jer ona znatno utječe na uspješnost projekata i njihove rezultate. U tim treba okupiti članove koji kompetencijama i sposobnostima jamče isporuku željenih rezultata. Važno je voditi računa i o odnosima između članova tima te njihovoj međusobnoj suradnji. Uhodani timovi najčešće su i najuspješniji – naglašava Željko Antolić, direktor jedinice Upravljanje ljudskim potencijalima u Ericssonu Nikoli Tesli, i dodaje da kompetitivnost timova ima pozitivan motivacijski efekt, no da uspjeh osigurava suradnja

– Zadatak je organizacije prepoznati to, poticati te prilagoditi uloge u timu kako bi se maksimalno iskoristili potencijali koji su na raspolaganju – navodi Antolić i naglašava da kvalitetno upravljanje linijskih ili projektnih rukovoditelja pridonosi činjenici da su timovi Ericssona Nikole Tesle zbog inovativnosti i izvrsnosti prepoznati i unutar globalne korporacije.

Važnost selekcije

U Plivi je izgradnja kvalitetnih timova stalan proces kojemu pridaju mnogo pozornosti, a vjeruju da su za njegovu uspješnost ključni kvalitetna ulazna selekcija kandidata, stalna edukacija, efikasno mentorstvo i povratna informacija zaposlenika.

image

Blagica Petrovac Šikić

– Zapošljavanje onih koji imaju potencijal uklopiti se, ali istodobno ponuditi nešto novo, omogućuje nam izgradnju učinkovitih i snažnih timova. U postupku selekcije važna je i raznolikost koju njegujemo kao jednu od ključnih vrijednosti u međunarodnom okružju u kojem poslujemo. Vjerujemo da na radnome mjestu koje potiče doprinos svakog člana upravo zapošljavanje raznovrsnih talenata koji razmišljaju na drukčije načine otvara vrata inovativnim idejama i rješenjima – kaže Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Plivinih Ljudskih potencijala, i pritom ističe ulogu centra razvoja IT talenata unutar Teva grupe.

Pokrenuli su IT Teva akademiju u kojoj studentima i mladim stručnjacima daju priliku educirati se i raditi na projektima u cijelom svijetu te tako graditi svoj poslovni put.

– Za uspjeh tima, njegovu učinkovitost i način na koji će se razvijati važnu ulogu ima i osoba koja ga vodi. Pliva posebnu pozornost pridaje odabiru voditelja timova koji posjeduju stručne kompetencije, ali i kompetencije za upravljanje timom, te su njihova edukacija, proširivanje znanja i razvoj novih vještina jedan od naših prioriteta – naglašava Petrovac Šikić, dodajući da su u Plivi u protekloj godini čak 42 posto otvorenih pozicija popunili internim kandidatima.

Jasna strategija

image

Ines Vranješ Radovanović

– Iskustvo pokazuje da na izgradnju tima, ali i njegovo osnaživanje, jako utječe prepoznavanje različitosti i njihovo prihvaćanje uz istodobno poticanje povezivanja zasnovanog na istim vrijednostima. Svaki član tima treba osjećati da može podijeliti svoja razmišljanja i tako sudjelovati u smjeru u kojem tim ide; osjećati da može sudjelovati u odlučivanju, pogriješiti, podijeliti izazove s kojima se susreće, potražiti pomoć, ali i s timom proslaviti osobne i timske uspjehe – nabraja Ines Vranješ Radovanović, direktorica Ljudskih resursa u Ingemarku, koja tvrdi da je dodatni plus, gledano iz perspektive osobe koja vodi tim, odustajanje od potpune kontrole, dijeljenje vlastitog znanja i poticanje tima na to.

– Kad bih sve što preostaje morala skratiti na dvije riječi, bile bi to 'autentičnost i slušanje' – ističe Vranješ Radovanović i tvrdi da je, kad je o talentima riječ, poseban naglasak na razvoju i jasnu karijernom putu, definiranim mogućnostima promjene/rasta karijere te preduvjetima koje zaposlenik mora zadovoljiti da bi to realizirao.

– Puko prebivanje u talent poolu bez jasne strategije što ćete s talentima najčešće rezultira time da ste rasadnik talenata – tvrdi Vranješ Radovanović.

Raznolikost profila

image

Ivan Skender

foto Cropix
Prema riječima Ivana Skendera, glavnog direktora za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, u toj kompaniji vjeruju da je raznolikost profila ljudi, njihovih znanja i vještina ključ za stvaranje kvalitetna tima.

Zato na većini njihovih projekata, da bi osigurali više različitih pogleda i alternativnih rješenja za neki problem, rade fleksibilni timovi sastavljeni od pojedinaca iz različitih odjela kompanije. Osim raznolikosti, ključno je njegovati kulturu učenja i inovativnosti, zbog čega u toj kompaniji inzistiraju na provođenju radionica i edukacija za sve razine zaposlenika.

– Vjerujem da je način razmišljanja u kojem zaposlenik preuzima inicijative da sve što radi bude bolje nego prije učenjem novih vještina ključan za poslove budućnosti, za stvaranje inovacija i rast biznisa. A1 Hrvatska zbog toga intenzivno kreira razvojne programe, nudi brojne edukacije zaposlenicima i potiče ih na učenje.

Inovativnost je posebno važna stavka u našoj industriji s obzirom na vrlo brz napredak tehnologija koje upotrebljavamo, stoga često moramo razvijati potpuno nove pristupe. Zato potičemo zaposlenike da bez straha razvijaju i predstavljaju svoje ideje te međusobno dijele povratne informacije o projektima na kojima rade – govori Skender.

Izazov za menadžere

image

Mario Bebić

Izvršni direktor Ureda za upravljanje ljudskim resursima Hrvatske pošte Mario Bebić tvrdi da je izgradnja tima jedan od najvećih izazova za menadžere.

– Transparentna i dvosmjerna komunikacija, postavljanje jasnih ciljeva i, najvažnije od svega, povratne informacije ključne su stavke za rast tima. Osim menadžera, odnosno voditelja tima, veliku ulogu ima i tvrtka, koja nizom aktivnosti može potaknuti radnike na uključivanje i približiti im ciljeve tvrtke u čijem ostvarivanju sudjeluju – zaključuje Bebić.

U toj su kompaniji u razvojnoj strategiji 'Pošta2022' jako fokusirani na zaposlenike pa su primijenjene najbolje prakse i iskustva u upravljanju ljudskim potencijalima. Prema Bebićevim riječima, proveli su istraživanja percepcije radnika o trenutačnoj i ciljanoj kulturi te su sami radnici naveli oblike ponašanja koje vide na radnome mjestu i za koje smatraju da su pozitivni, konstruktivni i razvojni.

19. travanj 2024 01:29