Biznis i politika
StoryEditor

Musk objavio da ne može "beskonačno" financirati satelitski servis u Ukrajini

14. Listopad 2022.
Elon Musk
Piše:
piše Matilda Bačelić
[email protected]
Elon Musk izjavio je da njegova kompanija SpaceX ne može “beskonačno” financirati internetski servis Starlink u Ukrajini niti poslati toj zemlji još nekoliko tisuća terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.
 
“SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može na neograničeno vrijeme financirati postojeći sustav niti uz to poslati još nekoliko tisuća terminala koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih kućanstava. To je nerazumno”, napisao je Musk na Twitteru.
 
Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem veljače nakon što su internetske usluge u zemlji bile prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao tisuće terminala.
 
Zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov rekao je ovaj tjedan da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.
 

Potrošio 80 milijuna dolara

 

Musk je naveo da Starlink troši gotovo 20 milijuna dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 milijuna dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

 

Kako je izvijestio CNN u četvrtak, kompanija SpaceX je prošlog mjeseca poslala dopis Pentagonu u kojem navodi da ne može nastaviti s financiranjem usluge Starlink u Ukrajini te da će možda morati prekinuti to financiranje osim ako se u financiranje, a riječ je o desecima milijuna dolara mjesečno, ne uključi američka vojska.
 
Reuters navodi da SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar vezano za to.
 
Muskova objava o njegovoj daljnjoj podršci Ukrajini putem internetskog servisa, stiže nedugo nakon što je izazvao bijes mnogih Ukrajinaca predloživši da ustupe dio svog teritorija Rusiji i tako prekinu rat.
28. siječanj 2023 00:35