Biznis i politika
StoryEditor

[Oni koji dolaze – TOP 100] Parkirališne barijere, platforma Robotiq.ai, najbolja sportska aplikacija, robotski restoran…

09. Kolovoz 2022.
Dario Boras foto Lider Media

Počinjemo s objavom liste od sto perspektivnih kompanija, za koje smo procijenili da bi mogle značajno napredovati u budućnosti. Neke od njih imaju šansu da postanu jednorozi, poput braće Kutić s Infobipom i Mate Rimca, koji su bili na našoj listi prije pet godina. Danas donosimo prvih 25 ‘onih koji dolaze‘.

1. Goran Abramović

OWN.SOLUTIONS, Rijeka

Nasljednik AfterpayTouch Groupa u Europi spaja fizičke trgovce s vlasnicima digitalnih proizvoda kako bi doprli do novih potrošača putem povezive digitalne platforme.

2. Ivica Babić

BAZENSKA TEHNIKA, Dicmo

Dosad je napravila više od 1600 bazena, za kojima je potražnja udvostručena. Pokreće vlastiti brend bazenske opreme i jednu od najvećih specijaliziranih internetskih trgovina.

3. Sandro Babić

KOMARNA, Split

Splitski poduzetnik u Gospiću završava pripreme za otvorenje najveće hrvatske tvornice tortilja, koje planira plasirati na tržište putem najvećih trgovačkih lanaca.

image

Sandro Babić

foto

4. Ivana Bakunić

MERIDIAN 16 BUSINESS PARK, Velika Gorica

Razvoj prvoga privatnog i ekološkoga poslovnog parka u Hrvatskoj – u Vukovini pokraj Velike Gorice – bliži se kraju, a austrijski vlasnik najavljuje uskoro novi projekt.

image

Ivana Bakunić

foto Lider Media

5. Bruno Balen i Nika Pintar

CIDRANI, Zagreb

U tri godine razvili 40-ak prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani, predstavili test biološke dobi, pripremaju otvaranje proizvodnog pogona u Zagrebu.

6. Dalibor Barbalić

MAUTHNER, Koprivnica

U samo pet godina koprivnički otkupljivač žitarica u austrijskom vlasništvu došao je do 360 milijuna kuna prihoda. Ambicije je pokazao kupnjom silosa u Koprivnici.

7. Ivo i Toni Bartulović

CENTAURUS, Solin

Najveći privatni lanac ribarnica prošle je godine rastao 35 posto. Na godinu obradi više od 200 tona ručno čišćenih repova kozica. Počeo je proizvoditi i riblje temeljce i polpete.

image

Ivan i Toni Bartulović

foto Lider Media

8. André Bättig

VARIOSYSTEMS, Ludbreg

Švicarsko-američki elektronički koncern najprije je unajmio halu u Ludbregu, ali je u međuvremenu kupio teren u Varaždinu za gradnju poslovne hale i početak proizvodnje.

9. Ivan Belas

ROBOTIC PROCESS AUTOMATION, Zagreb

Razvio platformu Robotiq.ai za softverske robote uz korištenje umjetne inteligencije. Lani je osigurao više od milijun eura investicija za potrebe širenja svog poslovanja.

image

Ivan Belas

foto

10. Josipa i Kristijan Bencek

GROW, Novska

Traži investitora za proizvodnju pametnih naočala koje na desnom staklu u stvarnom vremenu ispisuju ono što se govori i tako omogućuju komunikaciju gluhima.

11. Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać

SOFA IT, Zagreb

SofaScore je najbolje ocijenjena aplikacija za praćenje sportskih rezultata uživo i s najdetaljnijim statistikama za 25 sportova, s 20 milijuna korisnika na mjesec.

12. Ivan Blažević

DEPT TECHNOLOGY, Split

Donedavni Blazing Edge dobio je dodatni uzgon nakon što ga je preuzela nizozemska digitalna agencija Dept: prihod je udvostručen, a broj zaposlenih narastao je s 25 na 54.

image

Ivan Blažević 

foto Lider Media

13. Matija Blažević i Matej Raguzin                                                           

RAKHIA INTERNATIONAL, Rijeka    

Nudi franšizu na temelju riječkog Rakhia bara uz 14 vrsta voćnih rakija i likera pod svojim brendom Hogster i organizaciju 'evenata' za mladu urbanu klijentelu

14. Nikola Blažević

MIKROTVORNICA, Zagreb

Prva se u Hrvatskoj počela baviti aditivnim tehnologijama te razvila platformu 3DPrintaj i 3D pisač Modax Machines. Klijenti su joj AD Plastik i JGL, očekuje povećanje izvoza.

image

Nikola Blažević

foto Rene Karaman

15. Domagoj i Hrvoje Boljar

MIRET, Barilovići

Na zgarištu brenda Mr. Joseph braća Boljar razvijaju ekotenisicu u kojoj je 97-postotni udio prirodnih materijala: konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa…

16. Dario Boras

AMPLIFICO, Split

Želi da u sljedećih pet godina njegov ključni brend parkirališnih barijera Parklio postane sinonim za parkiranje kao što je Uber za taksi-prijevoz, a Airbnb za smještaj.

17. Brankica Borović i Paolo Alessandro Mari

VIKTORIA, Ervenik

Brend prirodne kozmetike na bazi smilja i magarećeg mlijeka ušao je u trgovački lanac Spar i dokazao da se i u krševitoj i opustjeloj Bukovici može uspješno poslovati.

image

Paolo Alessandro Mari i Brankica Borovic

foto

18. Ivan Božić

ARS FUTURA, Zagreb

Brzorastuća agencija za digitalni dizajn i razvoj fokusirana je na tržišta Sjeverne Amerike i Ujedinjenoga Kraljevstva; prošle je godine praktički sav prihod ostvarila od izvoza.

19. Marko Božić

SMART WATER, Zadar

S pomoću specijalnih uređaja provodi nadzor i traži uzroke gubitka vode u vodovodima. Najviše ga angažiraju u gradovima koji već imaju manje gubitke u vodoopskrbi.

image

Marko Božić

foto

20. Dragoljub Božović

YELLOW SUBMARINE, Zagreb

U nekoliko godina narastao na 17 burger-restorana. Standardizacija procesa te optimizacija poslovanja omogućili su nesmetano širenje i prelazak iz male u srednju tvrtku.

21. Boris Budinjaš

SAB, Daruvar

Proizvođač alatnih strojeva iz Daruvara izvozi više od 90 posto svojih specijalnih alata u najveće svjetske tvrtke i priprema dodatnu robotizaciju proizvodnje.

image

Boris Budinjaš

foto

22. Hrvoje Bujas

BOTS AND POTS, Zagreb

Bujas i partneri otvorili su prvi svjetski robotski restoran u kojem roboti kuhaju gotova jela od sirovih proizvoda. Zamišljen je kao svojevrsni 'showroom' za buduću franšizu

23. Stjepan Buljat

COGNISM, Zadar

Hrvatsko-britanski 'startup' razvija softver za brže pronalaženje novih kupaca. Približava se statusu jednoroga, koji vrijedi milijardu dolara; sad je na pola puta.

image

Stjepan Buljat

foto

24. David Burcar

VANADO, Zagreb

Razvio program PAUK MES koji upravlja proizvodnjom i prati rezultate u stvarnom vremenu prema logici akronima: Prati, Analizira, Uštedi, Kontrolira. Planira i razvoj softvera PAUK IoT.

image

David Burcar

foto

25. Dominik Cvetkovski

PISMO GAMES, Novska

Svestrani 23-godišnji mentor u gejmerskom inkubatoru i poduzetnik razvio je za Novsku aplikaciju za razlaganje i odvoz otpada koju će sad moći ponuditi drugim gradovima.

Nastavak liste čitajte sutra.

25. travanj 2024 06:18