Biznis i politika
StoryEditor

Ortutay: Unatoč volatilnosti tržišta posvećeni smo provedbi svojih strateških investicija

29. Prosinac 2023.
Zsuzsanna Ortutay
Piše: Zsuzsanna Ortutay

Investicije, sigurnost opskrbe i razvoj svih poslovnih djelatnosti uz održavanje financijske stabilnosti bit će glavne odrednice Inina poslovanja i u 2024. godini, na sličan način na koji su obilježile i godinu na izmaku. U proteklom se razdoblju normaliziralo makroekonomsko okružje pa je već sada moguće pretpostaviti da 2024. neće biti godina uzbuđenja poput prijašnjih.

Ipak, to ne znači da je globalna neizvjesnost nestala, a tržišta su i dalje nepredvidiva. Time je važnija Inina strategija da kao prioritet postavi očuvanje financijske stabilnosti i daljnje kretanje prema izgradnji dugoročno održivog poslovanja provedbom strateških investicija. Na kraju 2023. očekuje se niža profitabilnost u odnosu na povijesno snažne razine u 2022., na što je utjecala i regulacija tržišta.

Unatoč volatilnosti tržišta i neizvjesnosti Ina je posvećena provedbi svojih strateških investicija. Najvažnija je svakako ‘Projekt unapređenja Rafinerije nafte Rijeka‘, vrijedan 630 milijuna eura. Ojačat će sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta i regije naftnim derivatima, što će se prije svega ogledati u većoj proizvodnji dizelskoga goriva. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji u Ininoj povijesti, ujedno najvećem aktualnom industrijskom ulaganju u Hrvatskoj. Projekt je premašio 80 posto ukupne dovršenosti, na gradilištu radi više od 1000 radnika, a naš je nepromijenjeni cilj i nastojanje da se proizvodnja u novim postrojenjima u rafineriji pokrene do kraja 2024. godine.

Provedbom važne investicije sa snažnim utjecajem na gospodarska kretanja, osnaživanjem sigurnosti opskrbe domaćeg i regionalnih tržišta te osiguravanjem dugoročne održivosti rafinerijske djelatnosti Ina je u tom projektu pokazala sve bitne odrednice svog načina poslovanja. Ponosni smo i na to što je tijekom prije planiranog višemjesečnog zastoja rafinerije početkom ove godine – zbog nužnih radova na starim postrojenjima u sklopu projekta modernizacije – opskrba tekla kontinuirano i nikomu nije nedostajala ni kap goriva, prije svega zahvaljujući vrhunskoj pripremi naših radnika. Iako su tada neki sumnjali u nas, to se pokazalo neopravdanim.

Važni ovogodišnji iskoraci

Osim nastavka modernizacije rafinerije, 2023. obilježio je i Inin važni poslovni iskorak na slovenskom tržištu. Ina i Mol dovršili su preuzimanje kompanije OMV Slovenija te sada zajedno raspolažu mrežom od više od 130 benzinskih postaja u toj zemlji. Ina je svoj raniji udio u OMV-u Slovenija od 7,75 posto povećala na 33 posto u novoj kompaniji Mol & Ina. Inin prepoznatljiv vanjski izgled nosit će 27 novih benzinskih postaja, a prva lokacija preuređena je ovih dana. Važno je znati i da će Rafinerija nafte Rijeka biti prvi izbor za opskrbu svih slovenskih benzinskih postaja u vlasništvu Mol Grupe.

Drugi veliki poslovni iskorak za našu kompaniju u ovoj godini bio je pokretanje komercijalne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Na svojoj lokaciji u Virju u rad smo pustili drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Uz svoju drugu solarnu elektranu, onu u Sisku, Ina će na godinu u energetsku mrežu isporučivati oko 16 tisuća MWh električne energije iz obnovljivih izvora.

U Sisku istražujemo mogućnosti provedbe i drugih projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poput proizvodnje bioplina iz poljoprivrednog otpada, koji se za sada pokazuje kao realna opcija. Kad govorimo o transformaciji industrije i obnovljivim izvorima, osvajanjem dozvole za istražne aktivnosti u dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj, Leščan i Međimurje 5, otvorili smo si i mogućnost potencijalnog iskorištavanja geotermalne energije, pri čemu možemo iskoristiti veliko postojeće znanje koje imamo u svojoj tradicionalnoj djelatnosti istraživanja nafte i plina. Snažniji iskorak Hrvatske u geotermalnu energiju prilika je i za našu servisnu kompaniju Crosco, koja raspolaže tehnikom i iskustvom bušenja potrebnih bušotina.

I u tradicionalnom poslovanju bilježimo uspjehe. Kod Grubišnog Polja otkrili smo novo veliko plinsko polje koje bi svojim količinama, da je danas u proizvodnji, donosilo čak sedam posto ukupne Inine proizvodnje plina. Da bi se to što prije dogodilo, vidimo napredak u ubrzavanju procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za izgradnju proizvodnog sustava. I u inozemstvu smo bili uspješni: Ina je prvi put sudjelovala u proizvodnji plina u Egiptu, gdje je u suradnji s partnerima u proizvodnju puštena plinska bušotina na bloku East Damanhur u delti Nila.

Digitalizacija maloprodaje

Naša kampanja bušenja na sjevernom Jadranu monetizirat će se kasnije iz više razloga. Količine su se pokazale manjima od očekivanih, što nije neobično u ovom poslu. Istodobno je građevinska industrija na međunarodnoj razini pregrijana, što rezultira nedostatkom izvođačkih kapaciteta i visokim cijenama. Unatoč tomu ostajemo predani puštanju u proizvodnju bušotina koje obećavaju.

Ulažemo i u svoju treću ključnu poslovnu djelatnost, usluge kupcima i maloprodaju, koja prolazi kroz snažnu transformaciju i digitalizaciju. Potražnja za gorivima bila je tijekom 2023. snažna, čemu je pridonijela i uspješna turistička sezona. Kontinuirano širimo ponudu i usluge te uvodimo gastrokoncept Fresh Corner na sve više lokacija. Naši nas kupci prepoznaju i biraju na svojim putovanjima, a to osjećamo i na rastu marže negoriva. Maloprodajnim kupcima u 2023. omogućili smo novu unaprijeđenu formulu goriva Class Plus Expert. Istodobno je INA Loyalty dosegnuo više od 570 tisuća članova, čime je postao jedan od najpopularnijih programa vjernosti u Hrvatskoj.

U idućoj godini Ina će zadržati svoju ključnu ulogu stupa hrvatskoga gospodarstva i jamca sigurnosti opskrbe. Nastavit ćemo pokrenute investicije, osobito pametne i održive. U 2024. nadamo se stabilnom i predvidljivom regulativnom i poreznom okružju jer ono pridonosi zdravoj investicijskoj klimi.

27. travanj 2024 10:21