Biznis i politika
StoryEditor

Vlasnik Patagonie predao tri milijarde vrijednu kompaniju borcima za zaštitu okoliša

15. Rujan 2022.
Yvon Chouinard, patagonia

Yvon Chouinard, bivši američki penjač i ekolog, 1973. je osnovao tvrtku za proizvodnju odjeće Patagonia, brend koji je i danas  poznat među svim zaljubljenicima u outdoor aktivnosti. Živopisni Chouinard već je ranije izražavao nevoljkost u zgrtanju bogatstva, a sada je otišao i korak dalje.

Naime, svoju tvrtku Patagonia, koja je procijenjena na oko tri milijarde dolara, je odlučio ustupiti u ruke zaklade i neprofitne organizacije te će sva buduća dobit (oko sto milijuna dolara godišnje) tvrtke biti donirana za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena, piše NPR.org.

- Prošlo je pola stoljeća otkako smo započeli naš eksperiment u odgovornom poslovanju.  Ako želimo ikakvu nadu da naš planet bude 'uspješan' i za 50 godina moramo s trenutnim resursima učiniti sve što možemo - rekao je Chouinard koji sada ima 84 godine i dodao da on sada odrađuje svoj dio.

Ovaj neobičan potez dolazi u trenutku sve češćih napada na milijardere i korporacije čija je retorika o tome da svijet učinimo boljim mjestom, često zasjenjena njihovim doprinosom upravo onim problemima za koje tvrde da ih žele riješiti.

Umjesto da izvlačimo vrijednost iz prirode i pretvaramo je u bogatstvo, koristimo bogatstvo koje Patagonija stvara da zaštitimo izvor. Smrtno sam ozbiljan u pogledu spašavanja ovog planeta, dodao je vlasnik Patagonije.

Javno trgovačko društvo bi bilo katastrofa

Chouinard je, kako sam kaže, shvatio da njegova tvrtka pridonsi klimatskim promjenama dok se on u isto vrijeme bori protiv njih, pa ga je to nagnalo da razmišlja što učiniti sa svojim poslom i tvrtkom.

Jedna je opcija bila prodati tvrtku i donirati novac, ali Chouinard je rekao da je zabrinut da novi vlasnici možda neće imati iste vrijednosti ili iste zaposlenike pa je ta opcija otpala. Druga je mogućnost bila postati javno trgovačko društvo.

- To bi bila katastrofa – rekao je dodajući da su čak i javna poduzeća s dobrim namjerama pod velikim pritiskom da stvore kratkoročnu dobit nauštrb dugoročne vitalnosti i odgovornosti.

U kolovozu je obitelj neopozivo prenijela sve dionice s pravom glasa, što odgovara dva posto ukupnih dionica, u novoosnovani entitet poznat kao Patagonia Purpose Trust. Zaklada, koju će nadzirati članovi obitelji i njihovi najbliži savjetnici, ima za cilj osigurati da Patagonia ispuni svoju obvezu vođenja društveno odgovornog poslovanja i davanja svoje dobiti.

Budući da su Chouinardovi darovali svoje dionice zakladi, obitelj će platiti oko 17,5 milijuna dolara poreza na dar. Nakon toga Chouinardovi su donirali i ostalih 98 posto Patagonije, novoosnovanoj neprofitnoj organizaciji pod nazivom Holdfast Collective, koja će sada biti primatelj cjelokupne dobiti tvrtke i koristiti sredstva za borbu protiv klimatskih promjena.

24. travanj 2024 08:30