Biznis i politika
StoryEditor

Potrošnja plina u Europi pala 22 posto

11. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Europa je prošlog mjeseca obuzdala svoju potrošnju prirodnog plina jer kućanstva zbog nešto toplijeg vremena nisu trebala paliti grijanje. Podsjećamo, vlade u cijeloj regiji su molile potrošače da smanje potrošnju plina nakon što je pad ruske opskrbe izazvao strah od racionalizacije nakon što zahladi. Blaga jesen pomogla je uštedi, ali elektrane nastavljaju sagorijevati sve veće količine ne bi li svjetla ostala upaljena, prenosi Bloomberg. 

Ukupna potražnja za plinom u zapadnoj Europi u listopadu je pala 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, predvođena kućanskim, poslovnim i malim industrijskim korisnicima, prema podacima Engie SA platforme za analizu tržišta EnergyScan. Sektor električne energije povećao je potrošnju za 14 posto.

Osim toplog vremena, potražnja je smanjena skokovito rastućim cijenama, pri čemu mnogi mali industrijski korisnici smanjuju poslovanje ne bi li preživjeli. To smanjenje, zajedno sa snažnim priljevom ukapljenog prirodnog plina i prepunim skladištima, pomoglo je pri smanjivanju zabrinutosti da će vlade morati ograničiti opskrbu kupaca u nadolazećim mjesecima.

Potražnja industrijskih potrošača pala 27 posto 

Postoje ‘pojavljujući znakovi promjene ponašanja u vezi s korištenjem grijanja‘, rekao je za Bloomberg Julien Hoarau, voditelj analize u EnergyScanu. To je pomoglo da se izvrši ‘snažan pritisak na spot cijene plina diljem Europe i ojačalo sposobnost kontinenta da uravnoteži svoj plinski sustav ove zime‘.

Makar su referentne cijene i dalje tri puta više od petogodišnjeg prosjeka, pale su za više od 60 posto u odnosu na vrhunac u kolovozu.

Potražnja za plinom od strane stambenih, poslovnih i malih industrijskih korisnika pala je 33 posto u listopadu, dok je potrošnja velikih industrijskih potrošača pala 27 posto, prema podacima EnergyScan-a. Rastuća potražnja iz elektroenergetskog sektora ublažila je sveukupni pad jer je val prekida rada nuklearnih elektrana u Francuskoj i niska proizvodnja hidroelektrana  prisilila druge zemlje da troše više plina.

Upotreba plina za proizvodnju električne energije u Francuskoj više se nego udvostručila u listopadu u usporedbi s prethodnom godinom, pokazuju podaci, dok su susjedne zemlje također primorane trošiti više plina. Promjeni je u nekim slučajevima pomogao nedavni pad cijena, što je povećalo privlačnost plina u odnosu na ugljen. Njemačka je prošlog mjeseca potrošila oko 40 posto više plina za paljenje elektrana.

U nadolazećim mjesecima jedino je neizvjesnost sigurna, a ponudu i potražnju je vrlo teško predvidjeti. Početak hladnijeg vremena zasigurno će otežati smanjenje potražnje, makar mjere za ograničavanje cijena u nekim zemljama mogu obuzdati poticaj za smanjenje, kao što je slučaj u Španjolskoj. 

Ponovno pokretanje neaktivnih operacija u europskoj industriji također bi ‘razvuklo‘ zalihe, iako bi poboljšanje francuske nuklearne proizvodnje sljedeće godine (i više kiše) moglo smanjiti upotrebu plina za energiju, zaključo je Hoarau za Bloomberg. 

26. travanj 2024 05:41