Biznis i politika
StoryEditor

Rusija platila kamate na državne euroobveznice u rubljima - suprotno ugovoru

06. Travanj 2022.

Rusko ministarstvo financija objavilo je da prisiljeno platiti kuponske kamate na dvije državne euroobveznice u rubljima budući da je inozemna banka odbila obraditi njihov nalog o plaćanju u dolarima. 

Naime, inozemna banka odbila je nalog Rusije da uplati 649,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije državne obveznice, a nije obradila ni plaćanje glavnice euroobveznice koja dospijeva na naplatu u ovoj godini, istaknuli su u ministarstvu, ne navodeći o kojoj je banci riječ.

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi inozemnim vlasnicima dvije euroobveznice mogli konvertirati rublje u inozemne valute kada im ponovo bude omogućen pristup zamrznutim deviznim rezervama, a ministarstvo financija je dodalo da 'smatra da je svoje obveze ispunilo u potpunosti'.

Međutim, Rusija nije imala opciju plaćanja u rubljima, prema dokumentima o obveznicama, što je izazvalo zabrinutost ulagača, navodi Bloomberg. Ako dužnik ne vrati iznos u ugovorom utvrđenoj valuti, smatra se da nije sposoban podmirivati svoje financijske obaveze. 

Od početka invazije SAD i njegovi saveznici zamrznuli su polovinu od ukupno 640 milijardi dolara ruskih deviznih i zlatnih rezervi, napominje Reuters. 

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a njezinu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija. 

Glasnogovornik američkog ministarstva financija objavio je u ponedjeljak da su potpuno blokirali pristup Rusije deviznim rezervama. 

- Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze - rekao je u glasnogovornik američkog ministarstva.

Neimenovani izvor izjavio je za Reuters da je ministarstvo stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase & Cou, banci korespondentu.

Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci-isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

25. travanj 2024 07:06