Biznis i politika
StoryEditor

Trend masovnih otpuštanja još nije zahvatio Hrvatsku

27. Srpanj 2022.

Od Klarne, preko Netflixa do Microsofta i Mete, veliki tehnološki giganti posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno objavljuju informacije o masovnim otpuštanjima zbog straha od recesije uzrokovane sve lošijom ekonomskom situacijom u svijetu. No čini se da trend masovnih otpuštanja još nije stigao u Hrvatsku.

U proteklih je pet godina, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najviše poslovno uvjetovanih otkaza bilo je 2020. godine u jeku pandemije koronavirusa kada je od ukupno 163.109 novoprijavljenih korisnika HZZ-a, nešto manje od 26 posto, odnosno ukupno 41.857 otpuštenih osoba, bilo poslovno uvjetovano.

‒ U 2021. godini tržište rada se oporavljalo, tako na mjesečnim razinama možemo vidjeti da je padao i udio takvih otkaza, posebice u drugoj polovici godine. U 2022. godini još nismo došli na predpandemijsku razinu, što je i za očekivati jer je svjetsko gospodarstvo izloženo novim globalnim rizicima, no udio spomenutih otkaza ima tendenciju pada u 2022. godini, pa se nadamo da će se tako i nastaviti – poručili su iz HZZ-a.

U prvih šest mjeseci ove godine poslovno uvjetovanih otkaza bilo je 8.677, što je 16 posto u ukupnom broju novih korisnika HZZ-a, dok je prošle godine taj postotak u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca iznosio 15,63 posto.

Na globalnom je tržištu rada situacija i dalje neizvjesna. Zanimljivi su podaci da je Twitter otpustio čak 30 posto svojih zaposlenika u odjelu za regrutacije, a Meta je ovaj mjesec najavila otpuštanje oko 350 radnika. Tesla je otpustila oko 200 zaposlenika, a automobilski div Ford je najavio otpuštanje 8000 radnika kako bi potaknuo prelazak na električne automobile.

Ovakav trend otpuštanja velikog broja zaposlenika za sada nije pogodio hrvatske tehnološke tvrtke.

23. srpanj 2024 02:16