Biznis i politika
StoryEditor

Trump iskoristio obraćanje naciji da se pozicionira kao borac protiv socijalizma

06. Veljača 2019.

Jedno od popularnijih tumačenja drugog obraćanja Donalda Trumpa američkoj naciji kaže kako je govor američkog predsjednika odražavao oslabljenu političku figuru stjeranu u kut vlastitim nepromišljenim potezima. U prilično dosadnih 80-ak minuta, svakako po kriterijima na koje je naučio javnost, Trump je po već uhodanoj špranci kombinirao pozive na jedinstvo, definirano kao prihvaćanje njegovih želja, s prozivanjima i prijetnjama. Dok je u jednoj rečenici tražio zajedništvo, u drugoj je upozoravao da se istrage protiv njega prekinu i prijetio uvođenjem izvanrednog stanja ako ne dobije novce za zid prema Meksiku koji je postao jedno od ključnih obećanja njegove predizborne kampanje.

Od očekivanih tema i stavova prema njima (imigranti samo što nisu pokorili SAD; vrijeme je za prestanak američkog vojnog angažmana po svijetu; slijedi novi susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom; Kina mora prilagoditi svoje gospodarstvo američkim željama; zid će se sigurno graditi…) dvije su se ipak istaknule ovaj put. Prva je bilo njegovo odobravanje zastupnica koje su u bijelom slavile sto godina od uvođenja prava glasa za žene, što je svakako zabavno s obzirom na Trumpove osvjedočeno ženomrzačke stavove, dok je druga uvrštavanje opasnosti od socijalizma u govor o stanju nacije.

- Svi Amerikanci mogu biti ponosni da imamo više žena u radnoj snazi nego ikad prije, a točno jedno stoljeće nakon što je Kongres usvojio ustavni amandman kojim se ženama daje pravo glasa imamo više zastupnica u Kongresu nego ikad prije - uživao je tako Trump u uspjesima žena.

Američki strah od svega crvenog temeljito je dokumentiran i dobro poznat, no malo koji je predsjednik osjetio potrebu upozoriti na opasnost od socijalizma u Americi u govoru o stanju nacije. No, vrsni populist koji se sprema za predsjedničku utrku sljedeće godine osjetio je priliku za novo pozicioniranje u političkoj areni.

- Rođeni smo slobodni i takvima ćemo i ostati. Večeras ponavljamo svoju odlučnost da Amerika nikada neće postati socijalistička zemlja - obećao je Trump.

Povod je vjerojatno prvenstveno najmlađa zastupnica Alexandria Ocazio-Cortez koja se otvoreno deklarira kao demokratska socijalistkinja, što je uzburkalo mnoge duhove u SAD-u. Ne samo što se netko u politici nakon dugo vremena usudio tako javno i drsko ‘outati‘, nego je sa svojim socijalističkim programom, koji u američkim očima izgleda kao boljševički letak iz 1917., Ocasio-Cortez na izborima za Kongres uvjerljivo pregazila velikog favorita iz svoje Demokratske stranke.

Analitičari su ovaj neočekivani potez protumačili kao polaganje kamena temeljca za nadolazeću kampanju u kojoj će se, među ostalim, Trump postaviti kao borac protiv invazije socijalizma na Ameriku, čime će, ne treba nimalo sumnjati, obnoviti dio ugaslog žara svojih najvatrenijih obožavatelja. S druge strane, razloga za strah možda i ima, budući da se progresivna platforma sve popularnija u Demokratskoj stranci dopada nemalom broju Amerikanaca, posebice mlađim generacijama koje nemaju nikakav emotivni odnos prema hladnoratovskoj propagandi.

Izuzev toga, govor na veliku žalost medija diljem svijeta i nije ponudio neke pamtljive trenutke kakvi se očekuju od rođenog šoumena i reality zvijezde. Gladnim medijima tako je servirao tek pokoji grumen svoje megalomanije, poput tvrdnje da je on zaslužan za ekonomsko čudo kojem svjedoči SAD (niti je zaslužan, niti je čudo u pitanju) ili da je spriječio rat sa Sjevernom Korejom i smrt milijuna ljudi.  Ipak, dojam je da razne istrage, koliko god smiješne, neprekidni odljev  kadrova iz Bijele kuće i dolazak bizarnih osoba, sve problematičniji trgovinski rat te gubitak zastupničkog doma uzimaju svoj danak. Posebno je težak za njega bio poraz u natezanju s demokratima oko zida prema Meksiku, a nastavak te priče koji će uskoro uslijediti mogao bi prerasti u dosad najveće poniženje osebujnog predsjednika.

21. ožujak 2023 00:28