Biznis i politika
StoryEditor

Turističkim ulaznicama za sedam ličkih prirodnih ljepota nastoji se pomoći i lokalnim OPG-ima

03. Kolovoz 2022.

Ove su godine u ponudu već petu godinu zaredom izašle ulaznice za tzv. ‘destinaciju Lika‘. Riječ je o grupnoj ulaznici za posjet nekoliko prirodnih turističkih atrakcija u Lici koje, prema riječima ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislava Kovačevića, svake sezone ugodno iznenade posjetitelje.

Ova ulaznica obuhvaća sedam prirodnih ljepota Like, a to su, uz NP Plitvička jezera, i nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica, Park prirode Velebit (uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Baraćeve špilje, Pećinski park Grabovaču kod Perušića, ali i dva centra - Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu te Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda.

Broj ulaznica za ovaj je turistički obilazak limitiran na tisuću primjeraka, a umjesto 720 kuna po osobi za sve navedene sadržaje pojedinačno, jedna ulaznica za odrasle košta 490 kuna, dok za djecu u dobi od sedam do 18 godina košta 335 kuna.

Zanimljivo je spomenuti da je 2018. godine, kada je ova ponuda prvi puta stupila na snagu, ulaznica za odrasle iznosila 300, a za djecu 200 kuna. Također, prošle je godine za odrasle ulaznica iznosila 350 kuna, a za djecu 250 kuna.

Kako je rekao Kovačević, riječ je o prihvatljivoj ponudi, a razlika u cijenama je prisutna zbog loših pandemijskih godina.

– Cilj je brendirati Liku kao turističku destinaciju prirodne ljepote – rekao je Kovačević naglasivši da sama Lika kao destinacija ima niz prirodnih fenomena, no iako je riječ o turističkoj promociji, cijela je poanta uz turizam zadržati, ali i otvoriti brojne OPG-ove koji će svoje proizvode nuditi i prodavati turistima i na taj način profitirati.

To je, između ostaloga, razlog ovakvog rasta cijena ulaznica za ‘destinaciju Lika‘.

I dok se Lika, uz Istru i Mali Lošinj, već dvije godine za redom nalazi na Top 100 listi održivih turističkih destinacija na svijetu, kako je rekao ravnatelj našeg najposjećenijeg nacionalnog parka, Lika kao turistička destinacija spaja tri hrvatske županije te se o njoj treba govoriti u gospodarskom smislu upravo zbog njihove vlastite oznake kvalitete.

24. travanj 2024 13:52